|
Kazalo |
 |
 |
Sodelujemo |
 |
Arnes |
Učiteljska.net gostuje pri Arnesu. |
SIO |
Slovensko izobraževalno omrežje |
|
 |
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mateja1 Vešč uporabnik
Pridružen/-a: 15. jul 06, sob, 15:46 Sporočila: 14
|
Objavljeno: sobota, 15.07.2006, 16:00 Naslov sporočila: Izbirni predmet: retorika |
|
|
Pozdravljeni,
v naslednjem šolskem letu bom poučevala retoriko v 9. r. Prosila bi vas za vse nasvete, ki bi mi lahko prišli prav.
Mogoče pa bi bil kdo tako prijazen, da bi mi posredoval letni delovni načrt za ta predmet. Ali pa vsaj kak nasvet, kako naj se pisanja le-tega lotim sama.
Lep počitniški pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
Danica Vešč uporabnik
Pridružen/-a: 29. avg 06, tor, 20:16 Sporočila: 11 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: torek, 29.08.2006, 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljena,
sporočam ti, da imam za sabo že tri leta poučevanja retorike v devetem razredu. Število učencev je bilo od 21 pa vse do 27, kar je sicer za ta predmet absolutno preveč. Toda obupala nisem, saj sem delo opravljala z veseljem, rada pa imam nove izzive. Sedaj se mi zopet obeta 26 učencev.
S čim si lahko pomagaš? Na zavodovih straneh imaš nekaj gradiva, tudi pripravi od Mojce Cestnik. Jaz imam že kar nekaj svojega gradiva, ki je nastalo v teh letih. Pri poučevanju retorike, moram priznati, preprosto uživam! Tudi učenci.
Delovni učbenik obljubljajo že dve leti, upam, da bo letos zares izšel. Sicer pa določena znanja pridobiš tudi na seminarjih.
Le pogumno v novo šolsko leto!
Lp
Danica |
|
Nazaj na vrh |
|
admin Administrator

Pridružen/-a: 23. jan 03, čet, 15:55 Sporočila: 1335 Kraj: Lj
|
Objavljeno: sreda, 30.08.2006, 10:37 Naslov sporočila: |
|
|
Živijo, Danica,
Pa te lahko prosimo za objavo vsaj nekaj od tvojega gradiva? Zelo ti bomo hvaležni. Mogoče kar na natečaj ... _________________ Lep pozdrav, Nataša |
|
Nazaj na vrh |
|
mateja1 Vešč uporabnik
|
Objavljeno: sreda, 30.08.2006, 14:19 Naslov sporočila: Danica, hvala |
|
|
Res sem vesela, da se je nekdo oglasil, ki ima z retoriko več izkušenj. Hvala za nasvet.
Zanima me, s katerimi knjigami si pomagaš, ko se pripravljaš in ko izvajaš pouk retorike. Bi mi mogoče lahko zaupala, s katerimi ti delaš? Sicer pa iskreno upam, da bo učbenik končno izšel. Na spletu sem zasledila podatek, da naj bi izšel 4. septembra.
Letos bo moje prvo šolsko leto in priznam, da se retorike malo "bojim". Predvsem zato, ker ne vem, kateri priročniki so ustrezni in koristni za pouk.
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
Danica Vešč uporabnik
|
Objavljeno: četrtek, 31.08.2006, 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
Mateja,
pri poučevanju retorike uporabljam razno gradivo s seminarjev in knjige
Retorika avtorice T. Zidar Gale, Pred retoriko, Umetnost govora idr.
Učenci pa imajo radi debate, okrogle mize, besedne vaje ipd.
Za "prvo pomoč" sem prispevala učno pripravo. Upam, da bo kaj koristila.
Tudi mene zanima, kdaj bo učbenik in kakšna bo vsebina.
Veliko uspeha! |
|
Nazaj na vrh |
|
Danica Vešč uporabnik
|
Objavljeno: četrtek, 07.09.2006, 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav vsem,
ki jih zanima izbirni predmet retorika!
V ponedeljek je izšel prvi učbenik za pouk tega predmeta. Jaz ga jemljem kot odličen priročnik, učitelj pa si seveda mora pridobiti ustrezna znanja na primernem seminarju.
Veliko volje in elana pri delu!
Danica |
|
Nazaj na vrh |
|
mateja1 Vešč uporabnik
|
Objavljeno: četrtek, 07.09.2006, 22:03 Naslov sporočila: Danica: Še eno vprašanje glede retorike |
|
|
Ja sem ga dobila, ne moreš si misliti, kako sem se ga razveselila.
Zanima me še nekaj glede ocenjevanja. V UN piše, da je učenec ocenjen z 2 govornima nastopoma in eno analizo govora. Tako učenec pridobi 3 ocene. Kako to izgleda v praksi? Jim daješ teme za govorne nastope iz snovi? Kako pa izgleda ta analiza govora?
Res bi bila hvaležna za kak namig.
Lep sončen pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
Danica Vešč uporabnik
|
Objavljeno: sobota, 09.09.2006, 20:11 Naslov sporočila: Mateja: Odgovor |
|
|
Učenec tudi po spremembah pravilnika pridobi 3 ocene, kot piše v načrtu.
Prvo pri meni dobi za govorni nastop po tehniki PMZ, drugo za analizo sošolčevega GN, tretjo pa za sodelovanje oziroma uspešnost pri debati, okrogli mizi, ...
Lep vikend!
Danica |
|
Nazaj na vrh |
|
Saša Novopridruženi
Pridružen/-a: 22. okt 06, ned, 17:14 Sporočila: 1
|
Objavljeno: nedelja, 22.10.2006, 17:18 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav,
pa bi lahko napisali, za nas začetnike ( ), kaj konkretno počnete v razredu. Morda imate kako dobro idejo, posrečeno temo ali karkoli uporabnega in iz prakse preverjenega.
Ali pa morda, kje se najde "uspel" oz "neuspel" govor, pa govore slavnih in neslavnih osebnosti...
Lep pozdravček
Saša |
|
Nazaj na vrh |
|
mateja1 Vešč uporabnik
|
Objavljeno: nedelja, 22.10.2006, 20:17 Naslov sporočila: |
|
|
JA, res bi prišlo prav.
Hvala za trud.
Mateja |
|
Nazaj na vrh |
|
Danica Vešč uporabnik
|
Objavljeno: torek, 24.10.2006, 22:04 Naslov sporočila: učna ura |
|
|
Kako izgleda potek moje učne ure?
Ja, priprava za jutri je taka:
1. Uvodno ogrevanje.
(Učenci ga z zanimanjem pričakujejo, ker izbiram nenavadne in njim
neznane vaje!)
Spodbudimo levo in desno polovico možganov: zrcalno svoj podpis,
nato še podpis sošolca/-ke - tiskano in pisano.
2. Tehnika PMZ (plus, minus, zanimivo).
(O tem je dovolj gradiva. Prejšnjo uro smo obdelali teorijo, vzorčne
primere, jutri pa bodo učenci povedali svoje predloge oziroma izbore za
govorne nastope, ki jih bom ocenila.)
3. Okrogla miza oz. pogovor o aktualni temi.
(V zadnjem času se soočamo s problematiko, o kateri se bomo
pogovarjali.
(Problem je v tem, da predmet obiskuje kar 28 učencev. To pa je absolutno preveč za tako obliko pouka in predmet, pri katerem ni smiselno pisati preizkusa znanja.)
Pa še to: želela bi izmenjavo konkretnih izkušenj tistih, ki poučujete ta predmet že dlje časa.
Lep pozdrav  |
|
Nazaj na vrh |
|
Danica Vešč uporabnik
|
Objavljeno: ponedeljek, 06.11.2006, 19:05 Naslov sporočila: Izkušnje z retoriko |
|
|
HALO!
Nobenega odziva? Retorika pač ne more molčati!
Mateja, kakšne so vaše prve izkušnje (in druge, tretje,...) pri delu z učenci? Menda ja niste obupali! Kaj pa drugi učitelji retorike?
Pa še to: želela bi izmenjavo konkretnih izkušenj tistih, ki poučujete ta predmet že dlje časa.
Lep jesenski pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
admin Administrator

|
Objavljeno: ponedeljek, 06.11.2006, 20:08 Naslov sporočila: |
|
|
Danica, vedno več nas je in gotovo se bo med novimi člani našel tudi kdo, ki poučuje retoriko. Vem, da je žalostno, če ni pravega odgovora na spodbudo. Pri tvojem delu ti želim veliko uspeha, vse tiste pa, ki tudi poučujete retoriko, vabim k izmenjavi mnenj. _________________ Lep pozdrav, Nataša |
|
Nazaj na vrh |
|
mateja1 Vešč uporabnik
|
Objavljeno: sreda, 08.11.2006, 11:58 Naslov sporočila: Danici |
|
|
Lep pozdrav,
izkušnje se nabirajo. Do sedaj so dobre. Imam skupino 16 učencev in učenk. Žal je naneslo, da nam retorika velikokrat odpade zaradi kulturnih dnevov, športnih dnevov ... Imeli smo sedem ur in sedaj se spoznavamo še z snovjo, vadili smo se v pisanju za/proti, ...
Najbolj me muči vprašanje govornih nastopov. Predvidene imam govorne nastope - govor z argumentacijo. Pa imam težavo s tem, katere teme jim naj dam. Veš, pri slovenščini (ki jo tudi poučujem) z govornimi nastopi (in temami) nimam težav, tukaj pa imam, ker sem nova v tem in se retorika v naši šoli letos izvaja prvič.
Prijavila sem se na seminar, ki ga bo izvajala Pef (v MB). Zelo se veselim novih informacij.
Hvala za spodbudo, res mi koristi.
Nazadnje urejal/a mateja1 sreda, 08.11.2006, 13:18; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
admin Administrator

|
Objavljeno: sreda, 08.11.2006, 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
Uh, takoj pristavim svoj lonček
Ko boš pisala seminarsko nalogo, jo objavi tudi na UN, v spletni zbornici pa morda malce poročaj o najpomembnejšem, kar si izvedela in te bo navdušilo. Pa še malo koristne reklame za seminar bomo naredili.
 _________________ Lep pozdrav, Nataša |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
|
|