|
Kazalo |
 |
 |
Sodelujemo |
 |
Arnes |
Učiteljska.net gostuje pri Arnesu. |
SIO |
Slovensko izobraževalno omrežje |
|
 |
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
žiži Vešč uporabnik
Pridružen/-a: 24. sep 09, čet, 18:37 Sporočila: 5 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: petek, 25.09.2009, 9:55 Naslov sporočila: Začetek |
|
|
Pozdravljeni,
sem absolventka, smeri razredni pouk in kot marsikoga na mojem mestu, me pestijo določena vprašanja.
Vem, da je za strokovni izpit potrebna ena izmed poti:
1. Voluntersko pripravništvo
2. Plačano pripravništvo
3. Si zaposlen v razredu ali podaljšanem bivanju in ti v okviru tega priznajo pripravnoštvo.
Ker, kot marsikdo nebi rada voluntersko opravljala dela, torej zastonj, se sprašujem, katera pot je pametnejša.
Torej, v primeru, da ne dobiš plačanega pripravništva, poskušaš dobit zaposlitev.
Zanima me ali je glede na moje bolj teoretčino znanje, kot praktično, pametno iskati zapolitev? Kakšne izkušnje imate s tem?
Ste imeli tisti, ki ste ubrali takšno pot velike probleme? (glede na to, da med študijem ne pridobi' ravno dosti izkušenj)
Je potemtakem bolje opravljati voluntersko pripravništvo, kot pa se zaposliti?
Kmalu bom diplomirala, zatorej bi bila zelo vesela odgovorov, da se bom lažje odločala.
Hvala :) |
|
Nazaj na vrh |
|
Saša Čadež zaslužen uporabnik

Pridružen/-a: 22. feb 05, tor, 18:46 Sporočila: 120 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: petek, 25.09.2009, 14:19 Naslov sporočila: |
|
|
, verjetno je to stvar značaja posameznika in predvsem okoliščin (organizacija in velikost šole, kolektiv, zagotovo pa najbolj od odnosa z mentorjem in njegove strokovne podkovanosti).
Tako, da bom zapisala svoje osebno mnenje. Morda ti bo v pomoč pri odločitvi.
Če si samostojna in iznajdljiva ter fleksibilna, boš največ izkušenj dobila pri delu v podaljšanem bivanju. To pomeni, da te bodo uporabili tudi za razna spremstva in nadomeščanja v zelo različnih razredih. Tako dobiš pestro paleto izkušenj in lažje ugotoviš, kateri učenci ti "bolj ustrezajo": mlajši, starejši. Praviloma se moraš, kar sama znajti. Torej, če imaš rada izzive, je to dobra izbira.
Najbolj ugodna zadeva je zagotovo plačano pripravništvo, saj si prisotna pri pouku skupaj z učiteljem, spremljaš njegovo delo, si njegova desna roka in lahko na enostaven način spoznaš mnogo praktičnih "ukrepov" za obladovanju učencev in izvajanje pouka. To je zagotovo najbolj udobna varianta in ti omogoča lažji začetek, ker ti ni treba na novo odkrivati tople vode, po drugi strani pa posnemaš mentorjev način poučevanja, ki morda niti ni primeren zate. Je pa tu še nekaj nevarnosti! Velja se vprašati:
Ali je moj mentor tak, da se bova ujela?
Je strokovno dobro podkovan in sledi novostim?
Mi bo mentor pripravljen posredovati svoje praktično znanje?
Ali me bo mentor enakovredno vključil v pouk torej pustil, da pri delu v razredu prispevaš svoj delež: načrtuješ, pripravljaš gradiva, vodiš pouk?
Zagotovo je najmanj ugodna varianta volontersko pripravništvo, ki pa je še vedno boljše, kot da ostaneš doma ali počneš kaj drugega. Izkušnje dobiš in če ne drugega, lažje dobiš službo, ker te v šoli poznajo.
Lep pozdrav _________________ Saša |
|
Nazaj na vrh |
|
žiži Vešč uporabnik
Pridružen/-a: 24. sep 09, čet, 18:37 Sporočila: 5 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: nedelja, 27.09.2009, 8:04 Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala za odgovor :)
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
|
|