|
Kazalo |
 |
 |
Sodelujemo |
 |
Arnes |
Učiteljska.net gostuje pri Arnesu. |
SIO |
Slovensko izobraževalno omrežje |
|
 |
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rožca Novopridruženi
Pridružen/-a: 16. mar 09, pon, 9:47 Sporočila: 2
|
Objavljeno: ponedeljek, 16.03.2009, 10:19 Naslov sporočila: KOMBINATORIKA NA PREDMETNI STOPNJI |
|
|
Pozdravljeni!
Že nekaj časa prebiram vse vaše forume in sem našla že zelo veliko koristnih informacij. Ker pa tudi sama zaključujem študij in pišem diplomo bi vse učitelje, ki imate že veliko izkušenj s poučevanjem, prosila, če bi bili pripravlejni odgovoriti na nekaj vprašanj.
O kombinatoriki na razrednji stopnji sem zasledila zelo malo, zato me zanima v katerih razredih se učenci srečajo s kombinatoriko in če imajo pri razumevanju kakšne težave in kako se te težave kažejo, ter zakaj po vašem mnenju ni večjega poudarka na kombinatoriki že v osnovni šoli?
Že v naprej se vam lepo zahvaljujem za pomoč!
Lep pozdrav!
Nazadnje urejal/a rožca četrtek, 26.03.2009, 12:39; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
Hberglez Vešč uporabnik
Pridružen/-a: 11. nov 08, tor, 20:03 Sporočila: 14 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: ponedeljek, 16.03.2009, 21:19 Naslov sporočila: |
|
|
POZDRAVLJENA!
Na tvoj izziv sem pregledala učni načrt za matematiko. Kombinatoriko (pod sklopom druge vsebine) sem zasledila le v 3. in 4. razredu (mogoče sem kaj izpustila, saj je šlo za"hiter" pregled).
Menim, da so kombinatorične situacije primerne že za prvi razred. Seveda na konkretnem nivoju (kakor vse ostalo).
Če otrokom daš možnost izbire treh različnih vrst sladoleda, bodo kar hitro sami začeli ustvarjati kombinacije. Marko namreč ne mara jagodnega sladoleda, zato si bo raje vzel 3 kepice čokolade,..
Podobno je z oblačili, barvami,....
Žal mi je, da področje ni bolje zastopano v učnem načrtu.
Učenci pravzaprav s kombinatoriko nimajo težav (globalno gledano), saj se z njo srečujejo v življenju. Na primeren način jo je čisto preprosto prenesti tudi v matematični simbolni jezik.
Mislim, da bi lahko prikaz podatkov in branje le teh malo "oklestili" in dodali kakošno uro kombinatorike.
V DZ se naloge kombinatorike pojavljajo (kot "intermeco"), vendar učitelji tega cilja ne preverjamo (tudi ni med standardi znanja).
Priporočam ti, da pregledaš vse učbenike za matematiko, kjer boš zagotovo naletela na naloge, ki vsaj dišijo po kombinatoriki (glej Svet matematičnih čudes 2, 2. zvezek, str. 18. in 19.)
Prijeten zaključek študija! _________________ NE GLEJ, KDO GOVORI, TEMVEČ POSLUŠAJ, KAJ GOVORI. |
|
Nazaj na vrh |
|
rožca Novopridruženi
Pridružen/-a: 16. mar 09, pon, 9:47 Sporočila: 2
|
Objavljeno: četrtek, 26.03.2009, 12:43 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala lepa za odgovor.
Vendar sem opazila, da sem naredila napako v naslovu in sicer ni kombinaroika na RAZREDNI stopnji, ampak na PREDMETNI STOPNJI.
Tako, da bi bila zelo vesela še kakšnega novega odgovora od učiteljev matematike iz predmetne stopnje.
Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
|
|