Učiteljska.net Prijava
Prijava
Včlanite se
Včlanite se
Spletna zbornica
Spletna zbornica
Devetka.net
Devetka.net
 
Kazalo
Spletna zbornica
» Iskanje
» Prijava za pregled zasebnih sporočil
» Tvoja podoba
» Seznam članov
» Skupine uporabnikov
» Pomoč
Učna gradiva
» Iščite
» Pregled povpraševanja
Koristno
» Devetka.net
» Izbrana spletna orodja
» Izbrani programi
» Zanimivosti
Informacije
» O Učiteljski.net
» Skrbniki
» Avtorji
» Statistika
» Nagradni natečaji
» Pišite Pišite
» Novice RSS RSS

Sodelujemo
Arnes

Arnes

Učiteljska.net gostuje pri Arnesu.
SIO

SIO

Slovensko izobraževalno omrežje
Učiteljska.net » Seznam forumov » Starši in učitelji

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Na pomoč!!!
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hp
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 15. feb 08, pet, 12:43
Sporočila: 30
Kraj: Ljubljana

SporočiloObjavljeno: petek, 17.10.2008, 13:00    Naslov sporočila: Na pomoč!!! Odgovori s citatom

Kako ukrepati, kako pomagati, kako ........kot starš?

Včeraj se je pri sinu v OŠ zgodil incident. Sin obiskuje 4.razred. Med glavnim odmorom je učiteljica (tako kot vedno, kadar je lepo vreme) otroke poslala ven na zelenico igrat nogomet. Pred šolo so štirje sošolci počakali mojega sina ........... Eden ga je zgrabil in držal, drugi ga je s pestjo udarjal po glavi, dva pa sta gledala, če kdo prihaja. Ko so končali, so odšli igrat nogomet, sin pa je šel v šolo jokat, kjer ga je tudi našla njegova učiteljica. Vprašala ga je zakaj joka in ko ji je povedal, da so ga pretepli, je takoj poklicala vse otroke v razred. Najhuje je bilo to, da so ti dečki na njeno vprašanje ALI SO RAVNALI PRAV odgovorila DA. Poslala jih je k pedagoginji in sevada tudi mojega sina, kjer so se o tem dogodku pogovorili.
Trije sošolci so se sinu opravičili, vsi pa so s pogovorom pri pedagoginji tudi spoznali, da NISO prav ravnali.
Jaz sem danes govorila s pedagoginjo in tudi z učiteljico, ter obema povedala, da bom učencu, kateri je mojega otroka s pestjo tepel po glavi, osebno povedala, da ko se bo nasledjnič kaj takega zgodilo, jaz osebno opravila z njim Evil or Very Mad .
Vem, da je to narobe, toda narobe je tudi to, da se ta otrok sploh ne zaveda, kakšne posledice bi lahko povzročil z udarci v glavo.
Mojemu sinu je tudi dejal, da mu bo POTEGNIL MOŽGANE IZ GLAVE, če bo komu povedal o tepežu.
Kako lahko sploh v takem primeru kot starš zaščitim svojega otroka Question , saj se temu dečku ne da nič dopovedati in misli da mora biti vse po njegovo.
Po eni strani ga razumem, saj je prvo triado naredil brez problemov, kajti pravila v razredu so veljala za vse, samo za njega ne. On je govoril, kdo bo kaj delel in kdaj in kako .....saj je bila njegova mamica zelo tesno povezana z učiteljico.
Ko smo starši ta problem izpostavili na roditeljskih sestankih, nas je njegova mama začela poniževat, pošiljat na zdravljenje, v psihiatrične bolnice .... učiteljica pa je to mirno spremljala. Mad
Njegova mama pozna politike.... in ta deček je nekaterim otrokom grozil z Janšo, da bodo oni že videli, da jih bo izpisal iz šole....
Prosim. če mi lahko poveste, kako naj v tej situaciji ukrepam, ker hočem zadevi priti do dna in HOČEM, da se nasilje nad mojim otrokom nikoli več ne zgodi.
Najbolj žalostno je pa to, da se vsak četrtek, pri uri družba pogovarjajo o nasilju KAJ SE NE SME IN KAJ STORITI V PRIMERU ČE SI NAPADEN

Nina
_________________
To se želim naučiti in če se bom potrudila, bom zmogla.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jablana
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 31. mar 06, pet, 21:57
Sporočila: 232
Kraj: Maribor

SporočiloObjavljeno: petek, 17.10.2008, 18:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prosim, razloži mi, kaj pomeni:... jih je poslala na zelenico...
Kdo je bil dežurni učitelj?
Kako imajo organiziran odmor?
Eh, za začetek dovolj, vprašanj je še več.
LP Mirjana
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hp
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 15. feb 08, pet, 12:43
Sporočila: 30
Kraj: Ljubljana

SporočiloObjavljeno: petek, 17.10.2008, 22:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na ta vprašanja ti neznam odgovoriti, vem pa samo to, da gredo otroci med glavnim odmorom vedno ven na zelenico. Tudi učiteljica gre z njimi, toda fantje so malo hitrejši od punc, tako da učiteljica pride za njimi, ko vsi zapustijo razred.
Si mi pa postavila dobra vprašanja in ravno ta vprašanja bi MORALA jaz danes postaviti učiteljici.

Nina
_________________
To se želim naučiti in če se bom potrudila, bom zmogla.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kaja
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 18. apr 05, pon, 17:18
Sporočila: 225
Kraj: Slovenj Gradec

SporočiloObjavljeno: sobota, 18.10.2008, 17:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojega sta lani dva držala, tretji pa ga je tepel čez noge in to na športnem dnevu, na šolskem igrišču, vmes med dvema polčasoma. Čustveno pomoč so mu nudile sošolke, ko je uspel v joku zbežati pred nasilneži, na drugi konec igrišča. Učiteljica je nato našega vprašala, če jim oprosti in naš jim je seveda v strahu pred ponovnim tepežem oprostil in stvar je bila rešena in še dodala, da naj jo v ponedeljek spomnijo, kaj se je zgodilo, da bodo problem rešili. Seveda si v ponedeljek nihče ni upal opomniti učiteljice in je bil problem načeloma rešen. Ko smo to ugotovili, smo ga začeli reševati mi, v okviru družine, kar pa seveda ni bila najboljša rešitev. Učiteljica je stopila v akcijo šele, ko smo jo poklicali in povedali, da sami rešujemo nastali problem, ker ne želimo, da ostane to spregledano.
Takrat sem se počutila tako kot ti, Nina, na nobenega se ne moreš obrniti. Spraševala sem se, kaj so delali učitelji, ki so bili zraven itd ...
Morala sem se pa tudi vzeti v roke, ker me skrbi zaradi prihodnosti. Zdaj smo čakali, da bo problem rešil sam in s pomočjo strokovnjaka, na koncu sva ga reševala z možem namesto njega in šole. Moralo pa bi biti drugače. Sam bi moral rešiti problem, tako kot je to v resničnem življenju, ko mi moji starši ne morejo pomagati iz zagate, v kateri sem (ne glede na to ali se mi godi krivica ali ne).
Vprašanj je veliko, še več je dilem. Ko doživiš takšno situacijo, se mi zdi, da imaš vedno občutek, da si kot starš odpovedal. Ne znaš ravnati pravilno, ker nas na to nihče ne pripravi in upaš na pravičen sistem.
Po eni strani je pri tvojem fantu vsaj ustrezno ravnala šola kot institucija, niso spregledali in nasilja pometli pod preprogo. Ker roko na srce, lahko sem vsako sekundo zraven otrok, ko pogledam z enim očesom stran, se že lahko kaj zgodi.
Lp od KJ
_________________
Lp od Kaje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hp
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 15. feb 08, pet, 12:43
Sporočila: 30
Kraj: Ljubljana

SporočiloObjavljeno: sobota, 18.10.2008, 18:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem odšla na PP in vprašala, kako lahko ukrepam in ali lahko dam prijavo proti temu otroku. Razložili so mi, da otrok do 14 leta ne odgovarja za svoja dejanja in da se lahko obrnem samo na CSD.
A je naša država zakonsko odpovedala? Kdo potem odgovarja v primeru hujših ali lažjih posledic? A pri nas starši odgovarjamo za dejanja svojih otrok do 14 leta?

Nina
_________________
To se želim naučiti in če se bom potrudila, bom zmogla.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kaja
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 18. apr 05, pon, 17:18
Sporočila: 225
Kraj: Slovenj Gradec

SporočiloObjavljeno: sobota, 18.10.2008, 18:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Resnično upam, da bodo vzgojni programi na šoli zaživeli in bodo otroci začeli doživljati posledice svojih neprimernih dejanj na svoji koži - restitucija.
Namerno si poškodoval predmet, popravi ga ipd ...
Lp do KJ
_________________
Lp od Kaje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
admin
Administrator


Pridružen/-a: 23. jan 03, čet, 15:55
Sporočila: 1332
Kraj: Lj

SporočiloObjavljeno: nedelja, 19.10.2008, 7:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz se strinjam s Kajo, da je šola ravnala kar uspešno, ko stvari ni pometla pod preprogo. Pri odhodu na zelenico pa menim, da bi učiteljica morala počakati v garderobi, da se vsi obujejo in oblečejo in nato skupaj oditi na zelenico. Ampak, res je, da se medtem, ko rešuješ en problem, lahko zgodi drugi, ki ga ne moreš nadzorovati. In zelo neprimerno je, da se starš pride kregat na otroke v šolo. Razen trenutne jeze in ogorčenja ne reši ničesar. Napadalec prav dobro ve, da mu ne moreš nič, da ne govorim o tem, da bi morali biti učenci v šoli "na varnem" pred tujimi starši. Pomisli: ti si uravnovešena oseba, ki ve, kje so mere. Kaj pa če pride v šolo kak manj prilagojen starš, ki misli, da je tvoj deček naredil krivico njegovemu? Groza.
Mislim, da so za dejanje svojih otrok predvsem odgovorni starši in ne šola. Torej bi morali v tem primeru sodelovati s starši. Tu pa nastane dvojen problem:

če se jaz kot prizadeti starš tega lotim z jezo in očitki (do česar sem seveda zelo upravičena, ni pa smotrno!). Kajti napadeni starš se bo takoj začutil napadenega (!) in takoj zavzel obrambo pred napadom nase in na svojega otroka. In prav nič se ne bo dalo rešiti, razen morebitnih sankcij, ki pa, roka na srce, nič ne zaležejo.

če kot prizadeti starš poprosim starše otrok, ki so povzročili incident, za pomoč in izhajamo iz skupnega napora, da bi stvari izboljšali oz. preprečili take izpade, potem je morda (!) možnost za to, da se kaj takega ne bo več zgodilo.
Hud problem pa nastane v primeru, da so starši taki, da so za zgled svojim otrokom. V tem primeru je usoda takih dogodkov že naprej znana, tako kot vse podobne zadeve, ki jih rešuje pravna država.

Vsekakor je dogodek za prizadetega otroka na vso moč travmatičen. In samo pogovori doma bodo pripomogli k pomirjanju in ponovnem ravnotežju.
Vsekakor vam želim, da bi ostalo čimmanj grenkobe v dušici!
_________________
Lep pozdrav, Nataša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Razredničarka Miša
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 24. nov 07, sob, 0:01
Sporočila: 193
Kraj: Slovenska devetletka

SporočiloObjavljeno: nedelja, 19.10.2008, 20:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hp je napisal/a:
A je naša država zakonsko odpovedala? Kdo potem odgovarja v primeru hujših ali lažjih posledic? A pri nas starši odgovarjamo za dejanja svojih otrok do 14 leta?


Običajno se zadeva konča tako, da odgovarja učiteljica, ki ni sposobna tega predvideti oz. preprečiti Twisted Evil
Žal Crying or Very sad, le nekateri starši dejansko odgovarjajo in kar je pomembnejše ukrepajo. Tisti, odgovorni! Težava je le v tem, da otroci odgovornih staršev takih stvari ne počnejo.

Iz leta in leto zgroženo opazujem, kako se povečuje število nezrelih in neodgovornih staršev, ki si skrbno zatiskajo oči pred očitnimi posledicami njihovega "ravnanja" z otroki. Otepajo se vsake odgovornosti, da bi bilo z njihovo vzgojo in zgledom nekaj hudo narobe. Celo povedo ti, da se ne vtikaj v njihovo vzgojo, če jih poskušaš opozoriti, kaj ni v redu ter jim svetovati, kako bi lahko to popravili.
In ko ti otroci odraščajo, včasih že v višjih razredih OŠ razrednikom, brez kakršnega občutka krivde, priznajo, da otrok ne obvladujejo več in nam jih prepuščajo šoli, ker oni ne znorejo. In se ukvarjamo! Na vse pretege, a praviloma neuspešno. Ko zapustijo OŠ, so prepuščeni ulici in prej ali slej policiji. Starši teh otrok pa so 100% prepričani, da je kriva otrokova družba, pa šola pa sistem... Prav nikoli oni Crying or Very sad

Sicer pa je vse opisano že lepo dokumentirano. Oglejte si oddaji: Mali vragci in Varuška, na pomoč! Ko bi se vse prikazano dogajalo le v Angliji, kot je morda videti, bi bilo krasno. Tudi pri nas se, že dolgo.
Ko si bomo to končno priznali, bomo morda tudi pri nas začeli snemati take oddaje in pomagati staršem, ki ne zmorejo ustrezno vzgajati.

Prav hudo mi je, da ne morem zapisati, kaj spobudnejšega. Upam, da boš uspela preprečiti, da bi tvoj otrok moral še kdaj preživljati tako grozovito izkušnjo. Učitelji se trudimo take stvari preprečevati, a le naša prizadevanja so le kapljica v morje, če nam starši ne pomagajo.

Lep pozdrav
_________________
Razredničarka Miša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
hp
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 15. feb 08, pet, 12:43
Sporočila: 30
Kraj: Ljubljana

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 20.10.2008, 10:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nikoli nisem krivila učiteljice za incident kateri se je zgodil in dobro se zavedam, da smo starši tisti, ki vzgajamo otroke, šola pa jih lahko usmerja in ne vzgaja.
Sem mnenja, da je učiteljica pravilno ukrepala in da problema ni pometla pod preprogo, kot je to naredila mama enega izmed udeležencev.
Ko naju je s sinom srečala, je šla mimo naju, kot da se ni nič zgodilo in ta deček je v petek ponovno ustrahova svoje učence, kljub temu, da je bil dve uri pred tem na govorilni uru pari učiteljici skupaj z mamo.

Kdo je bil dežurni učitelj?
Kako imajo organiziran odmor?
Eh, za začetek dovolj, vprašanj je še več.
LP Mirjana


Dežurni učitelj je že bil na zelenici in incidenta ni videl.
Otrokova učiteljica pa se je na zelenico odpravljala.

Nina
_________________
To se želim naučiti in če se bom potrudila, bom zmogla.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jablana
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 31. mar 06, pet, 21:57
Sporočila: 232
Kraj: Maribor

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 20.10.2008, 14:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nesmiselno je razpravljati, kdo je kriv.
Načelno so res krivi starši, vendar otrok je bil v šoli. Ali naj starš ves dan spremlja otroka v šoli, da mu zagotovi varnost??!!
Lahko rečem, da je bil to splet okoliščin, vendar tak nasilniški izpad gotovo ni prvi med temi učenci.
Žal je vsa odgovornost (v šoli) na učiteljici razrednega pouka za te učence. Verjetno bo zdaj bolj pozorna na odnose med učenci. Verjetno bo imela te učence ves čas na "očeh".
Za premislit je, kako dolgoročno zastaviti vzgojno delo v tem oddelku. Najbrž bo potrebno namesto pouka imeti več pogovorov - razgovorov z učenci.
Pravzaprav tako vse to spada v predmet DRU, bodo najbrž posvetili več ur tem temam.
Razmisliti je potrebno tudi, zakaj je do incidenta prišlo. Ali je ta otrok večkrat žrtev zasmehovanja in izživljanja? Takega otroka je potrebno okrepiti za obrambo: izboljšati njegovo samopodobo, samozavest, naučiti ga, kako se takim incidentom izogne.
Mislim, da je tudi to tema razrednih ur ali predmeta DRU.
Vsekakor ne smemo dopuščati nobenega nasilja, niti verbalnega.
S to temo se ukvarjam že nekaj let in sem dokaj uspešna.
V razredu imamo tri pravila:
1. Poskusiš preslišati (verbalno nasilje)
2. Poveš odločno, da ti to ni všeč
3. Poveš učiteljici ali dežurnemu učitelju in nato razredničarki (če je ni takrat zraven)
Če si SAM REŠEVAL SPOR S PESTMI, si prevzel krivdo za nastali spor.
Opravičila in razgovori so nujne posledice in ne kazen. Seveda obvestim o vsem tudi starše prizadetih učencev.
Pri prvi točki opažam, da imajo nekateri učenci zelo majhen prag tolerance, navadno tisti, ki imajo slabo samopodobo. Zato tudi nenehno iščem močna področja (konfliktnih) učencev.
Vedno vse sproti raziščemo in se pogovorimo: vsak udeleženec ima priložnost, da pove svoje videnje, potem pa "uprizorimo" dogajanje tako, da se izteče nekonfliktno. Ne dovolim pogrevati starih stvari. Vedno tudi izhajamo iz cilja: kaj zdaj delamo? Kaj moramo narediti? Ali je ta spor bistven za rešitev naloge?
Včasih je bolje več časa nameniti tem temam kot obravnavati novo snov.
V šoli smo vsi sodelavci, lepo je, če smo tudi prijatelji, ni pa nujno. Sodelavcev si ne moremo izbirati, z njimi se moramo naučiti sodelovati.
To pa je dolgotrajen proces, celo življenje imamo za piljenje teh veščin.

LP Mirjana
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Razredničarka Miša
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 24. nov 07, sob, 0:01
Sporočila: 193
Kraj: Slovenska devetletka

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 20.10.2008, 14:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nikakor nisem želela zveneti, da za incident kriviš učiteljico. Embarassed
Da tega ne počneš, je jasno že po tem, da se o tem tukaj "pogovarjamo". Če bi imela tak namen, bi učiteljico takoj obsodila in to tudi zapisala v svoji predstavitvi problema.

Želela sem poudariti, da je taka "rešitev" najpogostejša, vedno prisotna pri neodgovornih ali bolje rečeno nestvarnih starših. Pri tistih, ki potrebujejo krivca, žrtveno jagnje, če hočeš, namesto, da bi se problem konstruktivno rešil, kot to želiš ti. Vsekakor ti želim veliko uspeha pri reševanju problema in upam, da bo reševanje težav obrodilo sadove Zelo srečen

Prav lep pozdrav
_________________
Razredničarka Miša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Učiteljska.net » Seznam forumov » Starši in učitelji Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem
V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme
V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
Na vrh
Bottom left graphics Učiteljska.net © 2003, 2004 Nataša
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional
Bottom right graphics