Učiteljska.net Prijava
Prijava
Včlanite se
Včlanite se
Spletna zbornica
Spletna zbornica
Devetka.net
Devetka.net

Kazalo
Spletna zbornica
» Iskanje
» Prijava za pregled zasebnih sporočil
» Tvoja podoba
» Seznam članov
» Skupine uporabnikov
» Pomoč
Učna gradiva
» Iščite
» Pregled povpraševanja
Koristno
» Devetka.net
» Izbrana spletna orodja
» Izbrani programi
» Zanimivosti
Informacije
» O Učiteljski.net
» Skrbniki
» Avtorji
» Statistika
» Nagradni natečaji
» Pišite Pišite
» Novice RSS RSS

Sodelujemo
Arnes

Arnes

Učiteljska.net gostuje pri Arnesu.
SIO

SIO

Slovensko izobraževalno omrežje
Učiteljska.net » Seznam forumov » Pomoč - potrebujem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
PowerPoint vs.Prosojnice Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
INŠTRUKTOR
Novopridruženi

Pridružen/-a: 24. avg 07, pet, 16:01
Sporočila: 4

SporočiloObjavljeno: četrtek, 10.04.2008, 21:08    Naslov sporočila: PowerPoint vs.Prosojnice Odgovori s citatom

Pozdravljeni strokovnjaki za PowerPoint,.....
Naletel sem trenutno, na zame zelo pereč in nerešljiv problem, ki ga že nekaj časa ne uspem in ne uspem rešiti,.... Ostal mi je še zadnji ukrep in to je, da se obrnem na Vas in Vas poprosim za pomoč,.... Zelo bi mi ustregli z rešitvijo!
Grafoskop in prosojnice tudi pri mojih urah postajajo zgodovina,.... Vse sem uspel posodobiti, prekopirati itn., tako da si sedaj pomagam samo še s PowerPointom. No, skoraj vse,... ostal mi je samo še izdelek, ki je v eksplozijskemu prikazu izveden na treh prosojnicah. Vse tri združene prosojnice položene na grafoskopu, projicirajo namreč celotno podobo v eksplozijski obliki razstavljenega predmeta. Pri razlagi začnem s predstavitvijo najprej osnove, (prva prosojnica), osnovo nadgradim s sredino (čez prvo prosojnico položena druga prosojnica) in predmet zaključim z vrhom (čez obe prej položeni, položena še tretja prosojnica).
Sedaj pa še vprašanje za bistre glave!
Kako v PowerPoint uvoziti vse tri skenirane slike (to so scani treh prosojnic) in to tako, da se bodo potem na projekcijski sliki videle samo črte, bele podlage slik (scana) pa bodo prosojne????? Če sedaj v PowerPointu lepim slike nad sliko, je projicirana samo zadnja slika, ker njena bela podlaga ni prosojna in tako postane dominantna, črte ostalih dveh prosojnic pa so zakrite z zgornjo sliko!

Je rešitev sploh mogoča??? Je potrebno problem začeti reševati že s skeniranjem?
Za vsak nasvet se že vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Razredničarka Miša
zaslužen uporabnik

Pridružen/-a: 24. nov 07, sob, 0:01
Sporočila: 193
Kraj: Slovenska devetletka

SporočiloObjavljeno: četrtek, 10.04.2008, 22:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uf, uf, tole je pa zanimivo. Pravzaprav še nikoli nisem razmišljala, da bi se lotila česa takega. Na razredni stopnji se ukvarjamo s preprostejšimi slikami Laughing

Sama bi se tega lotila tako, da bi enostavno naredila - preskenirala tri slike, na isti način, kot jih sestavljaš na grafoskopu, bi jih sestavljala v skenerju. Torej:
1. slika - prva prosojnica, 2. slika - prva + druga prosojnica, 3. skeniranje vseh treh prosojnic. Če deluje na grafoskopu, bi verjetno tudi v skenerju Rolling Eyes

Prav lep pozdrav in sporoči, če ti je uspelo.
admin
Administrator

Pridružen/-a: 23. jan 03, čet, 15:55
Sporočila: 1335
Kraj: Lj

SporočiloObjavljeno: petek, 11.04.2008, 6:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da si lahko pomagaš s programom Paint.net. Je brezplačen in mislim, da konkurira vsem raznoraznim plačljivimi risarskim programom. Ima zelo dobro možnost za brisanje ozadja. Torej, ko preskeniraš, ima slika vsaj belo ozadje. Če to ozadje s pomočjo Painta zbrišeš, shraniš zadevo kot sliko, jo lahko potem eno za drugo vnašaš v PP, kot si že navajen.
link na odlični program: http://www.getpaint.net/index.html
In z velikim veseljem pomagam pri težavah, če se bodo pojavile Zelo srečen . Prav danes bom objavila filmček o tem, kako uporabiti program za vnašanje dodatnih številk ali črk na sličico. Ko bo naloženo, vabljen na ogled!
katja_p
Vešč uporabnik

Pridružen/-a: 13. sep 07, čet, 15:57
Sporočila: 42
Kraj: Celje

SporočiloObjavljeno: petek, 11.04.2008, 11:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tale ideja s skeniranjem se tudi meni ne zdi napačna. Programa Paint.net pa ne poznam in bi težko kaj svetovala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Mojcula
Vešč uporabnik

Pridružen/-a: 30. jul 07, pon, 17:41
Sporočila: 76
Kraj: Ljubljana

SporočiloObjavljeno: petek, 11.04.2008, 12:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Paint.net je odlična zadeva, ki ti omogoča odstranitev ozadja (tako dobiš prosojnost), spremembe barv tako na motivu kot ozadju, odstranjevanje besedila in dodajanje in še kar nekaj zanimivih možnosti spreminjanja slike. Sin mi je sicer rekel, da je Paint.net "ciciban" Laughing proti mnogo popolnejšemu programu "PhotoShop", vendar je dodal, da za moje "učiteljske potrebe" Nasmeh popolnoma zadostuje. Ja, kako uporabiti vse možnosti - nekaj s poskušanjem, nekaj pa pomaga naša Nataša. Je pa zagotovo uporabljiv in prepričana sem, da bo ustrezen za prosojnice. Torej, veselo na oblikovanje slik. Wink
P.S.: Mislim, da samo s skeniranjem ne gre, ker ostane belo ozadje. Ampak to ozadje se pa potem odstrani s Paint.netom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Alenka@
zaslužen uporabnik

Pridružen/-a: 3. okt 05, pon, 16:31
Sporočila: 188

SporočiloObjavljeno: petek, 11.04.2008, 19:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To je ena možnost. Druga pa je, da skeniraš tako, kot nalagaš na grafoskop: najprej skeniraš prvo plast, nato skupaj prvo in drugo, na koncu vse tri. Dobiš tri slike, ki jih postaviš na zaporedne prosojnice.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
INŠTRUKTOR
Novopridruženi

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 14.04.2008, 20:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razredničarka Miša je napisal/a:
Uf, uf, tole je pa zanimivo. Pravzaprav še nikoli nisem razmišljala, da bi se lotila česa takega. Na razredni stopnji se ukvarjamo s preprostejšimi slikami Laughing

Sama bi se tega lotila tako, da bi enostavno naredila - preskenirala tri slike, na isti način, kot jih sestavljaš na grafoskopu, bi jih sestavljala v skenerju. Torej:
1. slika - prva prosojnica, 2. slika - prva + druga prosojnica, 3. skeniranje vseh treh prosojnic. Če deluje na grafoskopu, bi verjetno tudi v skenerju Rolling Eyes

Prav lep pozdrav in sporoči, če ti je uspelo.

Pozdravljeni!
Vsem, prav vsem, lepa hvala za odgovore!
Zaradi časovne stiske sem se odločil za Tvojo rešitev "Razredničarka Miša"! Dejansko izpade zadovoljivo; bom pa, preizkusil tudi drugo rešitev, tisto z brisanjem belega ozadja, saj bom celotno zadevo popestril še z barvanjem posameznih elementov! Da bo prikaz še bolj nazoren.

Program Paint.net pa se že išče!

Srečno vsem!

P.S.
Odkar sem iz prosojnic prešel na projektor in PowerPoint, z raznimi fotografijami (da se razume mojimi!), hiperpovezavami, prehodi itd.,.... imam občutek, da se je koncentracija slušateljev zelo povečala. Imate tak občutek tudi Vi?
Nazaj na vrh
Kaja
zaslužen uporabnik

Pridružen/-a: 18. apr 05, pon, 17:18
Sporočila: 225
Kraj: Slovenj Gradec

SporočiloObjavljeno: torek, 15.04.2008, 5:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da ne govorim, če vse skupaj uporabljaš na pametni tabli, ki smo jo imeli dva meseca na sposojo na šoli in sem stvari preizkusila v razredu s tretješolci. Noro! Pozornost na višku.

Lp od KJ

Ali že veste, da se da po PowerPoint prosojnicah pisat tako, kot da bi imeli namesto miške s puščico v roki flomaster, svinčnik ali označevalnik?
Alenka@
zaslužen uporabnik

Pridružen/-a: 3. okt 05, pon, 16:31
Sporočila: 188

SporočiloObjavljeno: torek, 15.04.2008, 8:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaja je napisal/a:
Da ne govorim, če vse skupaj uporabljaš na pametni tabli, ki smo jo imeli dva meseca na sposojo na šoli in sem stvari preizkusila v razredu s tretješolci. Noro! Pozornost na višku.

Lp od KJ

Ali že veste, da se da po PowerPoint prosojnicah pisat tako, kot da bi imeli namesto miške s puščico v roki flomaster, svinčnik ali označevalnik?

Joj, moje misli, moje sanje ... Rolling Eyes Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
INŠTRUKTOR
Novopridruženi

SporočiloObjavljeno: sreda, 16.04.2008, 18:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaja je napisal/a:

Če utegneš, lahko malo podrobneje pojasniš?

Hvala in LP? Embarassed
Nazaj na vrh
Kaja
zaslužen uporabnik

SporočiloObjavljeno: četrtek, 17.04.2008, 16:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PowerPoint prosojnico pripravi za predstavitev ali pa kar bel list zaženi za predstavitev. Ko je prosojnico projeciraš, greš z miško v spodnji levi kot. Tam se ti prikažejo štiri simboli.

Mi ponavadi uporabljamo puščico za naprej in nazaj ter za zaustavitev projekcije. S simbolom med obema puščicama pa se nikoli nisem ukvarjala. Simbol je pravzaprav rdeč flomaster.

Klikni na ta simbol in pojavi se ti nekaj izbir (v osnovi je vklopljena izbira: puščica) in to so flomaster, kemični svinčnik, označevalnik. Spremeni nastavitev tako, da klikneš na izbrano (npr. flomaster), lahko spremeniš tudi barvo in nato že imaš namesto običajne puščice v "miški" flomaster in z njim pišeš po tej elektronski prosojnici (seveda z miško in to prostoročno).

Z označevalnikom lahko označiš dele besedila pred učenci (kot da bi imel v roki debel flomaster). Učencem lahko v spletno učilnico pripraviš e-prosojnico s prazninami in jih s flomastrom sami izpolnjujejo, to shranijo in jim pregledaš.

Poskušaj po teh navodilih, če ne bom pripravila PrtintScreen predstavitev.
Upam, da mi ne bo treba, ker sem malo v zaostanku s časom. Poskušaj malo sam raziskovati.

Lp od KJ
admin
Administrator

SporočiloObjavljeno: četrtek, 17.04.2008, 16:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo srečen Naj se malo pobaham: imam program za ustvarjanje filmov. Ravno za take primere. Če lahko počakaš do nedelje ...
Kaja
zaslužen uporabnik

SporočiloObjavljeno: četrtek, 17.04.2008, 16:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsak ima nekaj. Super smo. Pravo timsko delo na daljavo!
Lp od KJ
INŠTRUKTOR
Novopridruženi

SporočiloObjavljeno: četrtek, 17.04.2008, 21:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaja je napisal/a:
Vsak ima nekaj. Super smo. Pravo timsko delo na daljavo!
Lp od KJ

Zelo srečen Sem vedel, kam moram po nasvete,.....

LP
Nazaj na vrh
admin
Administrator

SporočiloObjavljeno: četrtek, 17.04.2008, 23:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

admin je napisal/a:
Ima zelo dobro možnost za brisanje ozadja. Torej, ko preskeniraš, ima slika vsaj belo ozadje. Če to ozadje s pomočjo Painta zbrišeš, shraniš zadevo kot sliko, jo lahko potem eno za drugo vnašaš v PP ...

Tule sem spustila zelo pomemben podatek: slike, ki smo jim brisali ozadje, moramo shraniti kot .gif, v drugih oblikah se ozadje spet povrne, kot da nismo ničesar naredili!
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Učiteljska.net » Seznam forumov » Pomoč - potrebujem Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem
V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme
V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
Na vrh
Bottom left graphics Učiteljska.net © 2003, 2004 Nataša