|
Kazalo |
 |
 |
Sodelujemo |
 |
Arnes |
Učiteljska.net gostuje pri Arnesu. |
SIO |
Slovensko izobraževalno omrežje |
|
 |
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
katja_p Vešč uporabnik

Pridružen/-a: 13. sep 07, čet, 15:57 Sporočila: 42 Kraj: Celje
|
Objavljeno: petek, 18.01.2008, 17:40 Naslov sporočila: Nadarjeni otroci |
|
|
Prišel je čas, ko moram jaz dokončati študij ... se pravi, napisati doplomo :)
Naslov mojih diplomskih del je:
"Taksonomija učnih ciljev v osnovnošolskem učnem načrtu za geografijo in nadarjeni otroci" (pri geo)
"Taxonomie der Lernziele für begabte Lernende in der Grundschule" (pri nem)
In kakšno pomoč rabim?
- Če ima kdorkoli kakršenkoli članek, povzetek kakega seminarja, delavnic ... se toplo priporočam.
- kje bi lahko dobila seznam osnovnih šol v SLO, ki majo registrirane nadarjene otroke
- kje bi lahko dobila seznam osnovnih šol, ki v praksi uporabljajo koncvept dela z nadarjenimi
Vsaka informacija na to temo mi bo zelo prav prišla!
Hvala!
Katja |
|
Nazaj na vrh |
|
Saša Čadež zaslužen uporabnik

Pridružen/-a: 22. feb 05, tor, 18:46 Sporočila: 120 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: petek, 18.01.2008, 18:01 Naslov sporočila: |
|
|
Vse osnovne šole v devetletki MORAJO imeti program dela in delati z nadarjenimi učenci.
V tretjem razredu razredniki evidentirajo nadarjene učence. Razredniki jih predlagajo (in šele ob soglasju staršev in otrok) v začetku 4. razreda sledi testiranje, ki potrdi ali otrok res odstopa od povprečja navzgor na različnih področjih (ustvarjalnost, logika, splošna razgledanost...). Pri nas to dela - testira psihologinja na šoli. Testi pokažejo, kje so močna področja otroka.
Nato se za učenca pripravi individualiziran program dela. Da ne bo pomote, ne sam , sestavi ga razrednik oz. oseba, ki z učencem dela na tistem področju, ki ga zanima.
Nekatere šole, tiste, ki že dlje izvajajo program devetletke, imajo že odlične programe za delo z nadarjenimi, druge jih še razvijajo.
Vsekakor se delo z nadarjenimi učenci pojavlja v zelo različnih oblikah, tudi v obliki sobotnih šol. In prav je tako, saj se tudi nadarjenost kaže v različnih oblikah, kajne
Lep pozdrav _________________ Saša |
|
Nazaj na vrh |
|
jlapor Vešč uporabnik

Pridružen/-a: 17. sep 06, ned, 19:01 Sporočila: 8 Kraj: laško
|
Objavljeno: nedelja, 20.01.2008, 9:21 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi na naši šoli imamo nadarjene. V tretjem razredu jih razrednik predlaga (reši vprašalnik), nato je v začetku četrtega razreda testiran s strani šolske psihologinje.
Zanima me ali pri vas štejete otroka med nadarjene, če ga je učiteljica 3. razreda tako visoko ocenila, po testih pa je povprečen in ne odstopa navzgor.
LP Jasna _________________ Jasna |
|
Nazaj na vrh |
|
Saša Čadež zaslužen uporabnik

Pridružen/-a: 22. feb 05, tor, 18:46 Sporočila: 120 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: nedelja, 20.01.2008, 10:35 Naslov sporočila: |
|
|
Če je učenec po testih povprečen, potem ga ne uvrstimo med nadarjene. Je pa res, da je testov več in če vsaj v enem odstopa od povprečja navzgor potem ga obravnavamo kot nadarjenega .
Lep pozdrav _________________ Saša |
|
Nazaj na vrh |
|
katja_p Vešč uporabnik

|
Objavljeno: ponedeljek, 21.01.2008, 20:11 Naslov sporočila: |
|
|
Je pol mogoče dokaj pametno se glede testov obrnit na šolske psihologinje? Najbrž bodo one največ lahko povedale. Pa lahko? Je možno dobiti v vpogled primer vprašalnika (nerešenega seveda)?
Ali kdo preverja, če se držite tega koncepta dela z nadarjenimi? Ker jaz osebno zelo dvomim, da se to prakticira 100 % na vseh šolah in pri vseh predmetih - to je najbrž čist odvisno od učitelja ... ker jaz verjamem, da se nekaterim najbrž ne da ali pa se jim zdi nepotrebno ... saj veste, 100 ljudi 100 čudi ... |
|
Nazaj na vrh |
|
pauline Vešč uporabnik
Pridružen/-a: 3. jan 07, sre, 18:17 Sporočila: 74 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: ponedeljek, 21.01.2008, 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
Na naši šoli se izbor nadarjenih učencev ne prakticira vsaj že 3 leta.
Ko sem dve učiteljice mojih otrok povprašala (glede na šolsko brošuro bi še sama rada postala nadarjena šolarka ) kaj delajo na tem področju, sta mi dve odgovorili, da nimata nobenih navodil v zvezi s tem.
Se pa je ena učiteljica spomnila, da se je pred leti intenzivno iskalo nadarjene.
Tako mi je lahko samo žal za nadarjene učence, ki ne morejo še bolj razviti svojega potenciala (sploh če starši nimajo občutka ali časa za to).
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
janka2 Novopridruženi
Pridružen/-a: 30. jan 08, sre, 18:59 Sporočila: 1 Kraj: Radeče
|
Objavljeno: četrtek, 31.01.2008, 16:30 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi na naši šoli so testirali nadarjene otroke, med njimi je bila tudi moja hčerka. Bila na razgovoru s psihologinjo, pa sem bila kar malo razočarana nad njo, najprej je pokazala teste, ki jih je pisala povprečno, tako, da je rekla, da je pisala tako, da bo lahko odlična. Učitelji pa so jo ocenili zelo dobro predvsem na področju slovenščine, plesa in glasbe.Sedaj pa so ji dali možnost, da poleg treh dejavnosti, ki jih ima, so ji dali na razpolago še tri dejavnosti, ki bi jih lahko obiskovala. Rekla je da mora biti dejavna na vseh poročjih, jaz pa mislim, da če se posvetiš tisti, ki jih imaš maksimalno imaš možnosti da uspeš tam. Če pa si malo tu malo tam pa mislim da težko uspeš na vseh poročjih in si povsod povprečen. Mislim pa tudi, da to ni rešitev za te otroke, ki jih smatrajo za nadarjene, da jim naložijo še dodatne dejavnosti, namest, da bi se jim drugače posvetili. lp |
|
Nazaj na vrh |
|
katja_p Vešč uporabnik

|
Objavljeno: sreda, 06.02.2008, 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj sem že kar nekaj literature prebrala na to temo in imam malo bolj "razčiščene pojme".
To, da otroke testirajo, se mi zdi super.
To, da učitelj poda svoje mnenje o učencu, se mi zdi super - čeprav je lahko pogosto pristona subjektivna nota (vsi smo krvavi pod kožo). Učitelj menda na podlagi svojih opazovanj in spremljanja otroka odkrije 60 % nadarjenih (ostalih 40 % so pa še testi).
To, da se povpraša za mnenje starše, se mi zdi OK, s tem da sem proti temu, da se njihovo mnenje upošteva v preveliki meri (ker pač obstajajo starši, ki svoje otroke poveličujejo v nedogled - učitelji se s tem srečujete/mo na vsakem koraku - in to vedno bolj).
Ta splošna nadarjenost, ko je otrok nadarjen na več področjih, je z vidika pomoči pri razvoju otroka malo zahtevna. Če je otrok nadarjen na vseh področjih, to ne bi smelo pomeniti, da ga moramo pa zdaj siliti v vse dejavnosti in mu dajati dodatno breme (itak je že samo pouk dost). Naj počne tisto, kar mu je najbližje. Tudi je res, da lahko pride do tega, da na kakem področju nazaduje, ampak ... naj ima otrok otroštvo - če mene vprašate.
Meni se zdi, da se da veliko narediti že med samim poukom - predvsem z dodatnimi vajami za nadarjene, vklučevanjem v sampotek ure, ... Doma pa lahko naredi kako seminarsko nalogo, če želi oz. če ga to zanima. Vsekakor pa ne siliti otroka naj nekaj dela, če mu ni.
Če ima otrok najbolj izrazite psihomotorične lastnosti (šport) ali je talentiran na področju umetnosti (glasba, risanje), naj pač obiskuje razne treninge, glasbeno šolo, ... Če pa so mu bližje družboslovne ali naravoslovne teme, je pa telo super, če zna POLEG staršev za to potrebo poskrbeti tudi učitelj. Dodatni pouk bi morla biti naravnan predvsem kot samostojno ali skupinsko delo, malo bolj aktivno: raziskovalne naloge, terensko delo, projkekti, eksperimetni, ... Naj bo dodaten pouk zaninimiv, ker pri teh otrokih je to najbolj pomembno. |
|
Nazaj na vrh |
|
admin Administrator

Pridružen/-a: 23. jan 03, čet, 15:55 Sporočila: 1335 Kraj: Lj
|
Objavljeno: četrtek, 07.02.2008, 10:00 Naslov sporočila: |
|
|
Bomo lahko potem diplomo prebrali? Bo objavljena v knjigi ali tudi na spletu? _________________ Lep pozdrav, Nataša |
|
Nazaj na vrh |
|
katja_p Vešč uporabnik

|
Objavljeno: četrtek, 07.02.2008, 19:07 Naslov sporočila: |
|
|
Bo kr oboje  |
|
Nazaj na vrh |
|
katja_p Vešč uporabnik

|
Objavljeno: nedelja, 15.06.2008, 15:29 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo!
Pošiljam link do moje diplome: http://geo.ff.uni-lj.si/pisnadela/
Vrsta dela: diplomsko delo
Način iskanja: fraza
Vnesi iskalne pojme: nadarjeni otroci
Lp, Katja |
|
Nazaj na vrh |
|
admin Administrator

|
Objavljeno: nedelja, 15.06.2008, 18:23 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za izpolnjeno obljubo.
Najprej: čestitam, občutek, ko si uspešno zaključila neko obodbje, je najbrž fantastičen!
Hvala tudi za objavo naloge. Sem si jo naložila, kar nekaj časa je trajalo, ampak je bilo vredno!
Si morda pripravljena (ko si malo odpočiješ), sodelovati bolj otipljivo tudi na Učiteljski? Zdaj imaš toliko znanja in pregleda nad to tematiko, da bi lahko odprli neke vrste blog, ki bo prav gotovo koristil mnogim od nas. Morda v tem smislu: ko boš začela s prakso in boš uporabljala svoje pridobljeno znanje, nam bi pa poročala, zakaj in kako?
Si za? _________________ Lep pozdrav, Nataša |
|
Nazaj na vrh |
|
katja_p Vešč uporabnik

|
Objavljeno: sreda, 18.06.2008, 9:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, v bistvu bi mi bilo to kar v izziv. Najprej rabim malo časa, da si odpočijem, potem, ko bom pa začela s pripravništvom oz. v vsakem primeru nekje konec septembra pa lahko odpremo kakšen blog na to temo. Izmenjava predlogov :) |
|
Nazaj na vrh |
|
admin Administrator

|
Objavljeno: sreda, 18.06.2008, 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za pripravljenost, tudi v imenu drugih članov. Te bom pocukala za rokav, ko bodo počitnice šle h koncu  _________________ Lep pozdrav, Nataša |
|
Nazaj na vrh |
|
Kaja zaslužen uporabnik

Pridružen/-a: 18. apr 05, pon, 17:18 Sporočila: 225 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: sreda, 18.06.2008, 14:01 Naslov sporočila: |
|
|
Dodala bi samo to, da je testiranje nadarjenih skoraj nujno, saj so letos uvedli nove cenzuse za Ziosove štipendije, kjer mora otrok imeti potrdilo o nadarjenosti. Tudi pri nas smo najprej mislili, da bo to kar tako nekaj, zdaj pa se je izkazalo, da smo delali prav, ko smo vseskozi evidentirali nadarjene itd., tako kot je treba.
Lp od KJ _________________ Lp od Kaje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
|
|