Učiteljska.net Prijava
Prijava
Včlanite se
Včlanite se
Spletna zbornica
Spletna zbornica
Devetka.net
Devetka.net

Kazalo
Spletna zbornica
» Iskanje
» Prijava za pregled zasebnih sporočil
» Tvoja podoba
» Seznam članov
» Skupine uporabnikov
» Pomoč
Učna gradiva
» Iščite
» Pregled povpraševanja
Koristno
» Devetka.net
» Izbrana spletna orodja
» Izbrani programi
» Zanimivosti
Informacije
» O Učiteljski.net
» Skrbniki
» Avtorji
» Statistika
» Nagradni natečaji
» Pišite Pišite
» Novice RSS RSS

Sodelujemo
Arnes

Arnes

Učiteljska.net gostuje pri Arnesu.
SIO

SIO

Slovensko izobraževalno omrežje
Učiteljska.net » Seznam forumov » Pomoč - potrebujem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
naslovi za domisljijske in dozivljajske spise
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
manicam
Vešč uporabnik

Pridružen/-a: 17. jan 08, čet, 21:00
Sporočila: 21
Kraj: Trst

SporočiloObjavljeno: petek, 18.01.2008, 14:59    Naslov sporočila: naslovi za domisljijske in dozivljajske spise Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Sem nova uporabnica te spletne strani in najprej cestitam vsem, ki jo oblikujete, ker je res zelo koristna. Tudi sama bi vas prosila za pomoc in ze vnaprej se opravicujem, ce ste mojo temo ze imeli: zmanjkalo mi je idej za naslove spisov in moji ucenci se pritozujejo, da z danim naslovom niso zadovoljni, da ne vedo, kaj bi lahko pisali... Kdo mi pomaga in mi da idejo za kak lep naslov za domisljijski ali dozivljajski spis? Poucujem v zadnjih treh razredih devetletke (7., 8. in 9. razred).
Ze vnaprej hvala za pomoc. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Saša Čadež
zaslužen uporabnik

Pridružen/-a: 22. feb 05, tor, 18:46
Sporočila: 120
Kraj: Škofja Loka

SporočiloObjavljeno: petek, 18.01.2008, 15:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo srečen , če bi človek vedel, kaj je zate "lep" naslov za spis ali še bolje, kakšen naslov bi bil zanimiv tvojim učencem, bi bilo res odlično Laughing . No ja, pa vseeno nekaj idej, ki pa ti ne bodo nujno všeč Wink

Neviden sem zašel v kabinet (zbornico)
Če bi bil ravnatelj naše šole...
Starše sem poslal v šolo in se odpravil v službo
Znašel sem se v najljubši računalniški igrici
Ugrabili so me vesoljci
Učiteljice ni bilo nazaj...(Tega dam vedno, ko odhajam v šolo v naravi z drugimi učenci in VEDNO so zapisi zelo zabavni. Človek ne more verjet, kakšni razlogi so bili zato, da me ni bilo nazaj... Res je, da so me prvič, ko nisem postavila pogoja, da ne smem umreti, večkrat "ubili". )
Najbolj neumen /zabaven dogodek v mojem življenju
Med odmorom
Že spet moram napisati spis
Kadar mi je neskončno dolgčas
Kaj bi se zgodilo, če bi zmankalo elektrike...
Kakšen bi bil zame idealen učitelj?...
Moj prosti čas
Me prav zanima, če ti bo kakšen naslov všeč... Sporoči!

Lep pozdrav Zelo srečen
manicam
Vešč uporabnik

SporočiloObjavljeno: petek, 18.01.2008, 15:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni se zdijo vsi ti naslovi super! Hvala, bom res izkoristila kaksnega... saj ze vem, da se bodo ucenci spet kaj pritozevali nad njimi (to je dober izgovor, ce je spis slab ali prekratek!) Ima se kdo kak predlog?
Nazaj na vrh
admin
Administrator

Pridružen/-a: 23. jan 03, čet, 15:55
Sporočila: 1335
Kraj: Lj

SporočiloObjavljeno: petek, 18.01.2008, 16:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa, če bi vprašala učence? Nekateri bodo proti naslovom, drugi bodo ustvarjalni. In ko se nekaj naslovov nabere, tajno glasujte za naslov, ki ga bi izbrali. Pa še doma se lahko kaj pripravijo.
Kajti, če se spomnim spisov iz OŠ in gimnazije: tisto, ko sem dobila naslov in sem morala čarati, je bilo zmeraj manj uspešno kot pa takrat, ko smo se lahko pripravili. Pa nikar ne obupuj, če se nekateri ne bodo. Saj niso vsi pisatelji Zelo srečen
pauline
Vešč uporabnik

Pridružen/-a: 3. jan 07, sre, 18:17
Sporočila: 74
Kraj: Ljubljana - okolica

SporočiloObjavljeno: petek, 18.01.2008, 18:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še nekaj predlogov:

V vesolju so odkrili Zemlji podoben planet
V našem osončju nismo sami

Gladijator v areni sem (za dečke)
Suženj sem
Kleopatra sem (za deklice)

Odkril sem Atlantido (v smislu Indiana Jonesa)
Brodolomec
Našel sem Aladinovo svetilko
Odkril sem zdravilo za lenobo

Skratka nekaj na temo, ki jo obravnavajo pri zgodovini, geografiji, morda biologiji, kemiji...

So morda pretežki?
Srečno.
Nazaj na vrh
manicam
Vešč uporabnik

SporočiloObjavljeno: sobota, 19.01.2008, 9:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, tudi ti so dobri, čeprav res malo težji. Posebno v enem razredu imam res težave s spisi, ker so učenci jezikovno šibki in sploh nimajo fantazije (v glavnem mi povzamejo kaj, kar so videli po televiziji!). Rolling Eyes
Nazaj na vrh
admin
Administrator

SporočiloObjavljeno: sobota, 19.01.2008, 9:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potem bi se pa morda lotila spisov malo drugače? Začnite z uvodom, (zdaj bom dala zelo trapastega, samo za predstavo) ki ga napišeš na tablo:
Eva in Rado sta prečkala cesto pri trgovini z rabljenimi avtomobili.
Pa se poskusite pogovoriti, kaj se je zgodilo potem: od tega, da sta srečala koga, do tega, da sta šla v trgovino, ker ju je nekaj v izložbi zamikalo, pa sta potem zašla s prodajalcem na zanimiv razgovor o tem, kje so bili na dopustu ... oz da imajo skupnega znanca, ki ... skratka,. izgubite se lahko v možnostih. Predlagam vsekakor najprej ustno sestavljanje nekega dogodka, potem pa prepuščanje vsakemu posebej. In sploh ni nujno, da že prvo uro pišete spis. Morda kakšno uro ogrevanja?

Ali pa:
projiciraj neko sliko, karkoli. Izberite si enega ali dva človeka (živali, rastline) na sliki in skušajte ugotoviti, kaj se je dogajalo prej, torej, slika je "zadnje dejanje" prejšnjih dogodkov. Nešteto možnosti, ko se enkrat poglobiš!

Vse to seveda, če je namen spisov razvijanje domišljijskega ustvarjanja.
Maja Koležnik
Vešč uporabnik

Pridružen/-a: 17. sep 06, ned, 19:18
Sporočila: 72
Kraj: Prevalje

SporočiloObjavljeno: nedelja, 20.01.2008, 18:57    Naslov sporočila: Vaja dela mojstra Odgovori s citatom

Manica ... pri nas so naslovi poustvarjalnih besedil (spisov) vedno vezani na obravnavano snov. Tako smo v 7. razredu pisali List iz cesaričinega dnevnika (Martin Krpan) ali Bil sem v votlini kralja Matjaža (domišljijska pripoved) ali ... Ne vem, saj ideje so, malo jih poveži z vrstami besedil. Recimo ... v 8. razredu bodo za utrjevanje znanja pisali Urškino pismo domačim (Povodni mož) oz. Rozamunda piše Urški. Ali vabilo na dvoboj oz. športno novico (Martin Krpan) ali ... Ne zmanjka, ko začneš.
Kar se neumetnostnih besedil tiče pa ... bom poslala za objavo naša navodila, pa si jih tam oglej.
Uspešno.
lp
m
manicam
Vešč uporabnik

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 21.01.2008, 11:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz skušam naslov vezati na obravnavano snov, včasih pa jim vseeno dam kaj bolj prostega. Mimogrede: imaš kakšen naslov, ki bi ga lahko vezala na Tavčarjevo Visoško kroniko?
Nisem pa rayumela, kje si lahko ogledam navodila glede neumetnostnih navodil... lahko pojasniš?
Hvala. Nasmeh
Nazaj na vrh
admin
Administrator

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 21.01.2008, 16:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nasmeh Kolegica je dodala gradivo, ki ga zaenkrat še najdeš na prvi strani: Novosti od zadnje prijave.
Drugače ga pa poiščeš s pomočjo ključnih besed: uvod jedro zaključek enkratno doživetje spis predlog naslov neumetnostna besedila pripoved spis zgradba ...
Uživaj!
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Učiteljska.net » Seznam forumov » Pomoč - potrebujem Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem
V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme
V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
Na vrh
Bottom left graphics Učiteljska.net © 2003, 2004 Nataša