Učiteljska.net Prijava
Prijava
Včlanite se
Včlanite se
Spletna zbornica
Spletna zbornica
Devetka.net
Devetka.net

Kazalo
Spletna zbornica
» Iskanje
» Prijava za pregled zasebnih sporočil
» Tvoja podoba
» Seznam članov
» Skupine uporabnikov
» Pomoč
Učna gradiva
» Iščite
» Pregled povpraševanja
Koristno
» Devetka.net
» Izbrana spletna orodja
» Izbrani programi
» Zanimivosti
Informacije
» O Učiteljski.net
» Skrbniki
» Avtorji
» Statistika
» Nagradni natečaji
» Pišite Pišite
» Novice RSS RSS

Sodelujemo
Arnes

Arnes

Učiteljska.net gostuje pri Arnesu.
SIO

SIO

Slovensko izobraževalno omrežje
Učiteljska.net » Seznam forumov » Pomoč - potrebujem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Slovenščina s tujcem
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sončnica
Vešč uporabnik

Pridružen/-a: 6. nov 06, pon, 17:33
Sporočila: 18

SporočiloObjavljeno: četrtek, 13.09.2007, 20:00    Naslov sporočila: Slovenščina s tujcem Odgovori s citatom

POzdravljeni!
V razred (5./9) sem letos dobila učenca, ki prihaja iz Kitajske. Lansko leto je že na naši šoli obiskoval 4. razred. Njegova slovenščina je slaba, kar je razumljivo. Šibak je na vseh področjih tega predmeta. Rada bi z njim delala na individualni način, da bi si gradil besedni zaklad ...
Ima kdo od vas izkušnje s poučevanjem tujcev v OŠ. Fant ima težave tudi z angleščino, tako da je sporazumevanje še težje. Je pa priden, delaven in pripravljen sodelovati.
Kaj mi predlagate?
ŠPELA
Vešč uporabnik

Pridružen/-a: 19. sep 06, tor, 19:45
Sporočila: 11
Kraj: Šmartno

SporočiloObjavljeno: petek, 28.09.2007, 21:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo!

Na naši šoli smo letos poskusno uvedli delo z učenci, ki prihajajo iz drugače govorečega okolja - imamo učence s Kosova in republik bivše Jugoslavije. Učenci so od 2. do 5. razreda devetletke.

S specialno pedagoginjo sva jih razdelile v dve skupini - po tri in štiri učence. Zastavili sva si načrt dela, ki temeljil predvsem na širjenju besedišča in sporazumevanju. Teme, ki sva jih izbrale so vsakdanje - npr. hrana, oblačenje, predmeti, nakupovanje, poklici, čas, itd. V pomoč so nama bile različne knjige in priročniki za učenje slovenščine za tujce (uporabne in zanimive naloge).

Srečanja bodo potekala enkrat tedensko po eno uro za vsako skupino otrok.

Upam, da bo kaj v pomoč... Nasmeh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sončnica
Vešč uporabnik

SporočiloObjavljeno: sobota, 29.09.2007, 11:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Špela, hvala za odgovor.
Tudi jaz sem začela na podoben način.
Imam pa še eno vprašanje - so ti učenci vi ocenjeni, enako kot ostali? Znajo toliko jezika, da sledijo uri? Namreč ta deček ne sledi...je sicer zelo pameten, priden in zagret za delo, a kadar je npr. ura domačega branja ali ko bremo kakšno besedilo iz berila, on ne uspe slediti, notranja diferenciacija pa je v tem primeru zelo težka. Zanj je pretežka celo najbolj enostavna pravljica. Zakon takega primera ne obravnava. Individualna učna pomoč mu ni dodeljena, ker ne spada v nobeno od petih kategorij.
ŠPELA
Vešč uporabnik

SporočiloObjavljeno: sobota, 29.09.2007, 12:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naši učenci so ocenjeni enako kot ostali, saj nimamo zakonske podlage za drugačno ocenjevanje. Nekako sledijo pouku - sigurno pa vsega ne razumejo. Najbolj šibki so ponavadi pri slovenskem jeziku - sploh pri razumevanju jezika in izražanju. Sigurno pa je v vašem primeru situacija še težja, če deček prihaja iz Kitajske, in mu je naš jezik povsem tuj.

Mi imamo na šoli tudi 2 učenca roma, ki sta imela do sedaj po dve uri pomoči tedensko (pomoč je bila dodeljena s strani Ministrstva za šolstvo prav za rome). Sedaj sta pa izgubila te ure, saj imamo na šoli baje premajhno število romov. Meni se to ne zdi prav, saj vsak otrok potrebuje pomoč, ne glede na skupno število takšnih. Kako bosta sledila pouku brez dosedanje pomoči mi ni jasno.

Mogoče poskusite s strani ministrstva pridobiti kaksno uro pomoči za tega dečka. Vem, da je pri nas te stvari urejal ravmatelj na začetku šolskega leta, mogoče pa je še čas, da to storite.

Wink
Nazaj na vrh
Svetlana
Novopridruženi

Pridružen/-a: 16. sep 07, ned, 18:06
Sporočila: 3
Kraj: Maribor

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 01.10.2007, 17:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Menda obstaja fond ur, ki so namenjene učencem tujcem..

Letos imam tudi sama v razredu učenca tujca, ki je dan pred pričetkom pouka šele prišel v Slovenijo. Z ravnateljico sva se dogovorili, da da bom z njim izvajala individualne ure (2 oz. 1 uro tedensko). Program dela sem si zastavila podobno kot vi. Zaenkrat uporabljava naloge, ki jih najdem v učbenikih za učence rome (Pomlad, Poletje, Zima, Jesen), bi pa bila vesela kakšnega predloga glede literature..

Hvala in veliko uspeha.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ŠPELA
Vešč uporabnik

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 01.10.2007, 19:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gospa Svetlana...

Rada bi vprasala, ce morad veste, kje se da dobiti omenjene učbenike za rome. Sama imam sicer pomlad in poletje, rada bi pa prisla še do drugih delov. Omenjene učbenike imam za 3. razred, me pa zanima, če obstajajo tudi za prvi in drugi razred.

Hvala za odgovor...

Question
Nazaj na vrh
sončnica
Vešč uporabnik

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 01.10.2007, 20:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Svetlana in Špela - kaj so to za eni učbeniki Pomlad ... A to je samo za nižje razrede? Kdo pa je avtor?
Moj učenec je v 5., sicer pa se zadj ukvarjamo predvsem z imenovalnikom in tožilnikom ter osebnimi zaimki. Upam, da bo do konca leta to vsaj približno usvojil.
Jaz imam neke fotokopije vaj za takšne učence, ene so bolj druge manj primerne, a kar v redu. Lahko se pozanimam od kod je to kopirano. Obstaja pa še knjiga oziroma učbenik, ki je menda bolj za odrasle, a bi se dalo posamezne naloge prirediti. Se pozanimam in sporočim.
ŠPELA
Vešč uporabnik

SporočiloObjavljeno: torek, 02.10.2007, 14:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem dobila te učbenike za Rome od ene kolegice. Avtorica je Ana Marija Kozlevčar in vsebujejo slovenski jezik in matematiko. Za vsak razred so 4 deli - jesen, zima, pomlad, poletje. Te učbenike uporabljajo na šolah, kjer imajo več romov - mislim da delajo tudi po posebnem programu. Omenjeni učbenik sem videla tudi za 4. razred.

Ti moraš vedeti, da s tvojim učencem v nobenem primeru ne boš delala stvari, kot jih delate v razredu. Če ga hočeš naučiti nekaj osnov jezika (kar je zanj najbolj pomembno), moraš začeti na začetku oz. mora biti snov kot za 2 leti mlajše učence. Sploh pa so zaimki in skloni zanj zelo težki, saj ne pozna niti slovenski besed, kaj šele to...

Za naslov vaj, ki si jih omenila, se pa priporočam.

Mr. Green
Nazaj na vrh
Svetlana
Novopridruženi

Pridružen/-a: 16. sep 07, ned, 18:06
Sporočila: 3
Kraj: Maribor

SporočiloObjavljeno: torek, 09.10.2007, 21:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi sama imam omenjene učbenike za 3. razred. Zraven Pomlad, Poletje.. obstaja tudi učbenik za spoznavanje narave in družbe. Pa obstajajo tudi za 1. in 2. razred. Pred nekaj leti sem učbenike dobila od naše socialne delavke za vsakega romskega učenca.. dokler jih niso nehali tiskati. Škoda, saj so bili uporabni tudi pri dopolnilnem pouku. Na srečo sem si vsaj po en izvod vsakega shranila in jih še zdaj lahko uporabljam.

Spomnim se tudi nekega učbenika Slovenščina za tujce, ampak ga pri najboljši volji več ne najdem.

Lep dan.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Učiteljska.net » Seznam forumov » Pomoč - potrebujem Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem
V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme
V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
Na vrh
Bottom left graphics Učiteljska.net © 2003, 2004 Nataša