Učiteljska.net Prijava
Prijava
Včlanite se
Včlanite se
Spletna zbornica
Spletna zbornica
Devetka.net
Devetka.net

Kazalo
Spletna zbornica
» Iskanje
» Prijava za pregled zasebnih sporočil
» Tvoja podoba
» Seznam članov
» Skupine uporabnikov
» Pomoč
Učna gradiva
» Iščite
» Pregled povpraševanja
Koristno
» Devetka.net
» Izbrana spletna orodja
» Izbrani programi
» Zanimivosti
Informacije
» O Učiteljski.net
» Skrbniki
» Avtorji
» Statistika
» Nagradni natečaji
» Pišite Pišite
» Novice RSS RSS

Sodelujemo
Arnes

Arnes

Učiteljska.net gostuje pri Arnesu.
SIO

SIO

Slovensko izobraževalno omrežje
Učiteljska.net » Seznam forumov » Pomoč - potrebujem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Poučevanje 2. strokovne delavke v razredu
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
joži
Novopridruženi

Pridružen/-a: 27. mar 07, tor, 20:36
Sporočila: 2
Kraj: Tolmin

SporočiloObjavljeno: petek, 30.03.2007, 18:09    Naslov sporočila: Poučevanje 2. strokovne delavke v razredu Odgovori s citatom

Učiteljica 1. in 2. razreda (kombinirani oddelek) je odšla na porodniški dopust, jaz pa sem prevzela nadomeščanje.
Učiteljica je učila oba razreda SPO, LVZ, GVZ, ŠVZ, 2. razred pa SLO in MAT. Druga strokovna delavka (starejša vzgojiteljica s srednjo vzgojiteljsko šolo) pa poučuje v 1. razredu MAT in SLO.
Meni se zdi to nedopustno, vendar naj bi ravnatelj na hospitacijah ne imel pripomb.
Ali lahko vzgojiteljica poučuje SLO in MAT?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alenka@
zaslužen uporabnik

Pridružen/-a: 3. okt 05, pon, 16:31
Sporočila: 188

SporočiloObjavljeno: petek, 30.03.2007, 20:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V 1. razredu naj bi se delo razrednika in drugega strokovnega delavca sproti usklajevalo in analiziralo, prepletalo in dopolnjevalo, izmenjevalo in ... Confused
Če pomisliš na to, da je drugi strokovni delavec v razredu le polovico ur po predmetniku za prvi razred (10 ur), je zgoraj omenjena pravljica strašansko načeta, saj se drugi strokovni delavec ne more v celoti predati dvema oddelkoma, dvema razrednikoma, učencem dveh razredov ... - torej dobri nameni niso več uresničljivi.
Če pa pomisliš še na to, da gre za poučevanje v kombiniranem oddelku, v katerem eno skupino otrok privajaš na šolsko delo in so popolnoma nesamostojni, druga skupina, tudi še zelo nesamostojna, pa mora ob tem uvajanju prepoznavati črke, nastavljati besede in povedi, brati (ko potrebujejo popolno tišino), reševati matematične probleme (ko so še zeeeloooooo nepismeni), pa je zgoraj omenjena pravljica pravzaprav nemogoča Shocked.
Če je mogoče zagotoviti eni in drugi skupini nekaj zasebnosti in miru, ne vidim druge možnosti, kot da nekatere cilje dosegata učiteljici z njimi vsaka zase, s svojo skupino otrok, pri čemer pa tako ali tako ne gre brez dogovarjanja (kako naj sicer razredničarka ve, kaj bo delala z učenci jutri, ko druge strokovne delavke ne bo, saj bo jutri "timsko delala" z drugo razredničarko ...) - opismenjevanje v kombiniranem oddelku je ena težka, morasta zgodba, daleč od pravljice, kakršno so si zamislili didaktiki ... Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Kaja
zaslužen uporabnik

Pridružen/-a: 18. apr 05, pon, 17:18
Sporočila: 225
Kraj: Slovenj Gradec

SporočiloObjavljeno: sobota, 31.03.2007, 7:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na to, da so vse vzgojiteljice bile na dodatnem izobraževanju za delo v prvem razredu in dale skozi enake module (izobraževanja) kot npr. jaz, menim, da lahko poučujejo tudi matematiko in slovenščino. Saj so si dodatno znanje pridobile na pedagoški fakulteti. Prav moduli iz slovenščine (jih je več) in naravoslovja (matematika) so bili najtežji in najdaljši. (Brez njih pa v prvi triadi ne smeš poučevati.)
Tudi kadar sem jaz zbolela, me je nadomeščala čez cel dan samo moja vzgojiteljica in nisem imela občutka, da tega ne bi znala. Celo marsikaj sem se sama naučila od nje.
Glede na to, da se dela timsko, skupaj iščita rešitve za obravnavo snovi in se pogovarjajta.
Naj te pa ne skrbi, kot sem že rekla, tudi vzgojiteljice so se morale še dodatno učiti o delu v prvem razredu.
Lp od KJ
joži
Novopridruženi

Pridružen/-a: 27. mar 07, tor, 20:36
Sporočila: 2
Kraj: Tolmin

SporočiloObjavljeno: sobota, 31.03.2007, 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor, sta me precej pomirili. Nasmeh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alenka@
zaslužen uporabnik

SporočiloObjavljeno: sobota, 31.03.2007, 12:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, Kaja, imaš prav - strinjam se glede strokovne usposobljenosti vzgojiteljic.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Kaja
zaslužen uporabnik

SporočiloObjavljeno: sobota, 31.03.2007, 19:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na učiteljsko sem prispevala članek o našem timu in o timskem delu v prvem razredu. Mogoče te bo zanimalo, kako lahko timsko delo poteka. Išči pod: Osebna izkaznica "našega" tima.

Vesela sem, da si zadovoljna. Uživaj v tem, da se lahko pri slovenščini in matematiki posvetiš izključno učencem v drugem razredu, saj je začetno opismenjevanje otrok pravi napor, prav tako se snov pri matematiki (ob samo štirih urah na teden) zelo zgosti, nekateri otroci pa imajo ob tem velike težave.

Želim ti veliko prijetnih uric pri tvojem delu.

Lp od KJ
Alenka@
zaslužen uporabnik

SporočiloObjavljeno: sobota, 31.03.2007, 19:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaja, tudi mene zanima tvoj prispevek, a ga ne najdem ... Confused
Nazaj na vrh
Kaja
zaslužen uporabnik

SporočiloObjavljeno: sobota, 31.03.2007, 19:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbrž še ni dodan. Poskusi jutri.
Lp od KJ
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Učiteljska.net » Seznam forumov » Pomoč - potrebujem Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem
V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme
V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
Na vrh
Bottom left graphics Učiteljska.net © 2003, 2004 Nataša