|
Kazalo |
 |
 |
Sodelujemo |
 |
Arnes |
Učiteljska.net gostuje pri Arnesu. |
SIO |
Slovensko izobraževalno omrežje |
|
 |
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Katy13 Vešč uporabnik
Pridružen/-a: 4. nov 09, sre, 15:13 Sporočila: 13 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: sreda, 04.11.2009, 15:39 Naslov sporočila: Albanski učenci |
|
|
Pozdravljeni!
Zanima em, če ima kdo več izkušenj z delom s tujimi učenci in če mi jih lahko posreduje oz. če mi lahko svetuje. Učenka je prišla v 9. razred in ne razume niti besede slovensko. Poučujem jo matematiko.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
Kaja zaslužen uporabnik

Pridružen/-a: 18. apr 05, pon, 17:18 Sporočila: 225 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: sobota, 14.11.2009, 8:36 Naslov sporočila: |
|
|
Glede učencev iz drugih okolij vem to, da so lahko nekaj časa opravičeno neocenjeni (nismo si pa prišli na jasno ali celo leto ali samo pol leta - torej so lahko opravičeno neocenjeni zaradi nerazumevanja našega jezika). Delo z njimi je težko, primerov je zmeraj več.
Prav tako jim po prošnji na ministrstvu pripada eno šolsko leto dodatnega pouka iz slovenščine. Pri nas strokovna delavka sestavi prošnjo, odobrene ure izvaja knjižničarka, ki ima na tem področju narejeno dodatno usposabljanje, prav tako smo letos začeli izvajati še v obliki interesne dajavnosti, saj se učenci ne naučijo slovenščine v enem letu. Lani smo iskali učbenike v Celovcu in nekaj malega dobili (tam se učijo slovensko kot drug tuj jezik).
V Sloveniji se je začelo o tem razmišljati šele letos, ko so projektno naredili v LJ med poletnimi počitnicami izobraževanje za priseljene družine. Torej premika se, samo za nas učitelje prepočasi.
Prav je, da ti otroci doma govorijo v svojem jeziku in ga ohranjajo, ker tudi moja družina bi v npr. Ameriki govorila doma slovensko, v javnosti pa slabo angleščino.
Lp od KJ
Pa še to, zaradi treh priseljenih otrok imam letos službo v razredu. Ker bi bilo drugače premalo otrok. _________________ Lp od Kaje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
|
|