|
Kazalo |
 |
 |
Sodelujemo |
 |
Arnes |
Učiteljska.net gostuje pri Arnesu. |
SIO |
Slovensko izobraževalno omrežje |
|
 |
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lotka Novopridruženi
Pridružen/-a: 5. sep 09, sob, 9:15 Sporočila: 2 Kraj: VUZENICA
|
Objavljeno: nedelja, 06.09.2009, 19:28 Naslov sporočila: poučevanje tujcev v oš, pomagajte mi prosim |
|
|
Letos bom poućevala 2 tujca iz Albanije. Ne znata niti besede slovensko, niti angleško (sta pa v 3. in 7. razredu). Je kje kdo, ki mi lahko kakorkoli pomaga... s kakimi učnimi listi, delovnimi pripravami, priročniki, idejami, ... karkoli bi mi prišlo prav. Sem čisto izgubljena in ne vem, kako se tega lotiti.
Hvala že vnaprej! |
|
Nazaj na vrh |
|
jlapor Vešč uporabnik

Pridružen/-a: 17. sep 06, ned, 19:01 Sporočila: 8 Kraj: laško
|
Objavljeno: četrtek, 10.09.2009, 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
Pred dvema letoma smo tudi mi na šolo dobili 4 učenke (sestrice) iz Makedonije. Nobena ni znala govoriti slovensko. Eno leto so v razredu samo "mutirale". Seveda so ponavljale. Lani sem dobila jaz učenko. Tudi v tem letu ni bistveno napredovala. Res pa je da so bile vse testirane in bilo je ugotovljeno, da imajo nižje sposobnosti. Trenutno čakajo na odločbo.
So pa to ljudje, ki samo čakajo, da bi kdo kaj naredil namesto njih.
Nisem veliko pomagala..... LAhko me kontaktiraš preko maila. _________________ Jasna |
|
Nazaj na vrh |
|
Saša Čadež zaslužen uporabnik

Pridružen/-a: 22. feb 05, tor, 18:46 Sporočila: 120 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: četrtek, 10.09.2009, 20:16 Naslov sporočila: |
|
|
Na naši šoli smo se tega lotili tako, da sta dve kolegici šli na izobraževanje za delo z učenci tujci. Organizirali sta tečaj slovenskega jezika na šoli, enkrat tedensko. K "pouku" so bile povabljene tudi mamice in mlajši bratci, sestrice. Dela sta se lotili podobno, kot so se naši učenci učili angleščine v nižjih razredih: preko iger, pesmic, plesa, spoznavanja posameznih pojmov preko sličic, učili so se tvoriti enostavne slovenske povedi... Pri vseh učencih je bil opazen precejšen napredek.
Poleg tega so imeli učenci tudi individualno učno pomoč učiteljev, spodbujali smo medvrstniško pomoč.
Vsekakor smo imeli največ težav z albansko govorečimi otroki, saj nihče od učiteljev ne zna niti drobca albansko, predvsem pa gre za mnogo bolj zaprto skupnost. Večinoma se družijo le med seboj, posledično se zato pogovarjajo med seboj v maternem jeziku. S pomočjo muslimanske skupnosti v Sloveniji smo potem pridobili gospoda, sicer Albanca, ki živi v Sloveniji in zna slovenščino. Prihajal je na šolo in pomagal otrokom. On je bil potem ne le inštruktor otrokom, temveč tudi prevajalec med šolo in domom. Naleteli pa smo na težavo, ko starši deklic niso dovolili, da bi jih poučeval moški
Vsekakor nam je nekoliko laže, kadar so otroci iz držav, katerih jezik nam je vsaj malo znan, saj se vsaj za silo lahko sporazumevamo: Hrvaška, BiH, Makedonija, Rusija, ...
Upam, da bo moj odgovor vsaj malo v pomoč. Veliko uspeha! _________________ Saša |
|
Nazaj na vrh |
|
Pitka* Novopridruženi
Pridružen/-a: 15. jan 10, pet, 18:57 Sporočila: 3 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: sobota, 16.01.2010, 18:39 Naslov sporočila: |
|
|
V moji prvi službi sem imela vedno nekaj otrok, ki niso znali slovensko. Obrnila sem se na Filozofsko fakulteto, kjer so mi posredovali veliko gradiva za poučevanje slovenščine za tujce.
Lep pozdrav. _________________ Pitka* - Vida T.V. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
|
|