Učiteljska.net Prijava
Prijava
Včlanite se
Včlanite se
Spletna zbornica
Spletna zbornica
Devetka.net
Devetka.net
 
Kazalo
Spletna zbornica
» Iskanje
» Prijava za pregled zasebnih sporočil
» Tvoja podoba
» Seznam članov
» Skupine uporabnikov
» Pomoč
Učna gradiva
» Iščite
» Pregled povpraševanja
Koristno
» Devetka.net
» Izbrana spletna orodja
» Izbrani programi
» Zanimivosti
Informacije
» O Učiteljski.net
» Skrbniki
» Avtorji
» Statistika
» Nagradni natečaji
» Pišite Pišite
» Novice RSS RSS

Sodelujemo
Arnes

Arnes

Učiteljska.net gostuje pri Arnesu.
SIO

SIO

Slovensko izobraževalno omrežje
Učiteljska.net » Seznam forumov » Starši in učitelji

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
samostojnost 6letnih šolarjev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pauline
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 3. jan 07, sre, 18:17
Sporočila: 74
Kraj: Ljubljana - okolica

SporočiloObjavljeno: petek, 02.02.2007, 16:57    Naslov sporočila: samostojnost 6letnih šolarjev Odgovori s citatom

V razmislek ponujam naslednje:
ker imam bodočega prvošolčka sem imela včeraj sestanek, kjer je ravnateljica šole predstavila, kaj nas v naslednjem "letu čaka".

Zmotilo pa me je naslednje: ravnateljica je predlagala, da bi zaradi stistke s parkirišči otroke spuščali iz avta 160 metrov stran od šole (ob prometni cesti, mimo gradbišča). In zadevo podkrepila z besedami: " 6-letniki so že tako veliki in samostojni, da lahko to prehodijo sami in pridejo do svojih garderobnih omaric in ...."
In zmotilo me je naslednje....da so 6 letni otroci že dovolj veliki, da del poti do šole prehodijo sami, brez spremstva staršev oz. odrasle osebe! Confused

Pa stvar ni tako enostavna, če dobro premislimo oz. predvidimo, kaj vse lahko našega šolarčka doleti na tej poti. In vedno moramo pomisliti tudi na najslabši možni scenarij (bog ne daj, da bi se zgodil).

Resnično ne morem razumeti, zakaj se rešuje nek problem tako, da otroci potegnejo najkrajšo.
Zakaj učitelji ne parkirajo na bolj oddaljenih parkiriščih (tudi 120metrov oddaljenih?!) in bo prostor pred vhodom namenjen staršem, ki pripeljejo otroke v šolo. Pa še to, parkirišč je dovolj, le organizirat je treba to nekoliko drugače.


Pa saj na tej šoli me to niti ne more tako presenetiti, saj sem tudi za otroke 3. razreda slišala, da naj jih ne vozimo v jutranje varstvo, saj so dovolj veliki, da so zjutraj sami doma in se ob pravem času odpravijo v šolo,zaklenejo stanovanje...

Najbolj žalostno pa je, da se starši nad tem ne čudijo, razburjajo in zahtevajo trezen premislek. Jih bolj skrbijo (v našem primeru se bojijo zamer) rjuhe in higiena, kot lahko beremo v drugi temi.

Vse lepo in prav kar se tiče samostojnosti, odraščanja... A v zdravih, postopnih korakih, primernih otrokovi starosti.


lpp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alenka@
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 3. okt 05, pon, 16:31
Sporočila: 188

SporočiloObjavljeno: petek, 02.02.2007, 19:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole me pa res čudi, očitno gre za nepoznavanje Zakona o varnosti v cestnem prometu, na podlagi katerega so nastala tudi priporočila šolam za pripravo prometno-varnostnega načrta.
"Otroci morajo imeti na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov spremstvo polnoletne osebe. Spremljevalci so lahko tudi otroci, starejši od 10 let in mladoletniki oziroma mladoletnice (v nadaljnjem besedilu: mladoletniki), če to dovolijo starši, posvojitelji oziroma posvojiteljice (v nadaljnjem besedilu: posvojitelji), skrbniki oziroma skrbnice (v nadaljnjem besedilu: skrbniki) oziroma rejniki oziroma rejnice (v nadaljnjem besedilu: rejniki) otroka. Otroci, ki obiskujejo prvi razred osnovne šole, lahko prihajajo v območju umirjenega prometa in v območju za pešce v šolo tudi brez spremstva, če to dovolijo starši, posvojitelji, skrbniki oziroma rejniki."
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Jana Potočnik
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 27. nov 06, pon, 13:37
Sporočila: 69
Kraj: Kranj

SporočiloObjavljeno: petek, 02.02.2007, 20:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj!

Področje prometne vzgoje smo ravno danes imeli na izpitu. Poudarjeno je vse, kar je napisala Alenka. Žalostno je, da je to, kar si napisala predlog ravnateljice, ki ve, vsaj upam, kakšni so zakoni. Koliko je nevarnosti, ki se otroku lahko zgodijo na poti v šolo, čeprav pozna pozna prometne predpise. Šestletnik ni psihofizično sposoben, da bi bil lahko samostojen v prometu. Koliko je stvari, ki ga lahko na tej poti do šole zmotijo. Medtem, ko na SPVCP poudarjajo, kaj vse je potrebno storiti za varnost otrok, da bi bilo manj nesreč, se v praksi žal očitno dogaja popolnoma nekaj drugega.
Upajmo na spremembe.

Jana
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
jablana
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 31. mar 06, pet, 21:57
Sporočila: 232
Kraj: Maribor

SporočiloObjavljeno: sobota, 03.02.2007, 8:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče bi premislili, kakšna je realna situacija in bi poskusili najti najbolj varno rešitev.
Gradbišče je gotovo izredna situacija in povzroča vsem velike preglavice.
Učitelji parkirajo ves dopoldne, večkrat tudi ves dan, vi pa samo pripeljete otroke in potem spraznite parkirišče. Ali bi naj potem učitelji med poukom premikali svoja vozla? Vprašanje je tudi, kje lahko parkira 30 ali več avtomobilov.
Poskusite najti sami kakšno pametno rešitev. Mislim, da zaradi težav pri parkiranju otrokova učiteljica ne bo preveč "jezna", če bo kdaj zamudil pouk.
Včasih je boljše poiskat ugodno rešitev kot pa se pogajat.
LP Mirjana
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kaja
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 18. apr 05, pon, 17:18
Sporočila: 225
Kraj: Slovenj Gradec

SporočiloObjavljeno: sobota, 03.02.2007, 9:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V šolo, kamor vozimo hčerko (sin res že od konca drugega razreda sam hodi iz šole in bi mi bilo žal, da bi bil prikrajšan za posebne trenutke in predvsem pogovore s prijatelji, ko skupaj hodijo domov), so dovoz do šole zaprli za ves promet (parkirajo samo učitelji). Zakaj? Vsak starš je hotel pripeljati svojega otroka do vhoda, nato se je med množico šolarjev vozilo vzratno in bilo resnično nevarno, učitelj pa parkira in avto miruje. Namestili so rampo, pred rampo pa uredili dva parkirišča za nas starše prvošolčkov, ker pripelješ, oddaš otroka in oddideš.
Poskušajte se tudi vi dogovoriti za vsaj dva parkirna mesta, ki bosta rezervirana za vas, starše prvošolčkov.
Lp
_________________
Lp od Kaje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pauline
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 3. jan 07, sre, 18:17
Sporočila: 74
Kraj: Ljubljana - okolica

SporočiloObjavljeno: sobota, 03.02.2007, 12:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za lažje razumevanje okoliščin:
Gre za šolo izven strjenega naselja, kot je Ljubljana.
Šola ima dva dostopa, med katerima je šolsko igrišče z zelenimi površinami: enega za pešce, ki teče mimo gradbišča (kjer starejši otroci hodijo sami peš) in drugega s pločnikom za tiste, ki pridejo (zaposleni) ali jih pripeljejo v šolo (učenci) starši. Zadnjih 50 metrov slednje je zaprte z rampo.
Vsa parkirišča, tudi tista oddaljena 120metrov (za cca 40 vozil), kjer bi lahko učitelji parkirali, so šolska. Torej premikanje avtomobilov ne bi bilo potrebno.

Sama menim, da mi ni treba zapeljati čisto do praga. Vendar smo starši različni in ko je zaparkiran pločnik,nastane problem kako varno priti v šolo.

In smo pred izbiro ali najbližja parkirišča uporabijo učitelji in jih zasedejo za dan ali starši, ki jih pripeljemo in pridemo iskat.

Osebno se mene problem ne tiče, saj bo moj otrok prvih nekaj let hodil v podružnično šolo. Ja, kaj pa pol vtikam nos v to, kajne?
A kjub temu se ob nepremišljenih izjavah moram ustaviti in na njih odreagirati. Sploh v primerih, ko so rešitve lahko dokaj enostavne in hitro rešljive. A ne na račun otrok!

lpp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
admin
Administrator


Pridružen/-a: 23. jan 03, čet, 15:55
Sporočila: 1335
Kraj: Lj

SporočiloObjavljeno: sobota, 03.02.2007, 16:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pauline je napisal/a:

Osebno se mene problem ne tiče, saj bo moj otrok prvih nekaj let hodil v podružnično šolo. Ja, kaj pa pol vtikam nos v to, kajne?
A kjub temu se ob nepremišljenih izjavah moram ustaviti in na njih odreagirati. Sploh v primerih, ko so rešitve lahko dokaj enostavne in hitro rešljive. A ne na račun otrok!


Problem obstaja, naj se tiče tebe ali ne. In hvala, da si ga načela in hvala, da "vtikaš nos." Tako bo problem morda rešen. Ali pa se bo vsaj kdo od pristojnih zamislil nad njim.
_________________
Lep pozdrav, Nataša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kitekat
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 31. jul 06, pon, 18:40
Sporočila: 102
Kraj: Kranj

SporočiloObjavljeno: sreda, 07.02.2007, 1:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi pri nas se pojavlja podoben problem. Imamo eno parkirišče čisto ob šoli, drugega (precej večjega) pa 100 m stran. Na svetu staršev se je že večkrat pojavil predlog (pravzaprav kar "ukaz") staršev, naj učitelji parkiramo na oddaljenem parkirišču, starši pa na tistem ob šoli, saj se jim vedno mudi v službo. Problema z vidika učiteljev nočejo niti slišati. Gre za to, da imamo učitelji običajno s seboj cel kup prtljage: od težkih torb s popravljenimi zvezki in priročniki do npr. inštrumentov (govorim zase - pogosto prenašam kitaro). Poleg tega oddaljeno parkirišče ni nadzorovano, pogosto se zgodi, da učenci, ki se tam zadržujejo, poškodujejo vozila. In tudi učiteljem se običajno mudi v službo - ravno tako kot staršem. Če bi starši parkirali na oddaljenem parkirišču in otroka po pločniku pospremili do šole, pa bi otrok lahko od tega tudi kaj dobrega odnesel (npr. kratko jutranjo telovadbo in kako varno hoditi po pločniku). Dober zgled je namreč zelo pomemben.

Vedno torej obstajata dve strani zgodbe. Nikakor pa ne razumem predloga ravnateljice, naj prvošolci sami hodijo po cesti mimo gradbišča. Po lastnih izkušnjah so prvošolci precej zbegani in zelo nepredvidljivi (seveda ne vsi) in zato je običajno po šolah navada, da jih starši zjutraj pospremijo celo do razreda.
_________________
See ya
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Urška Sonček
Novopridruženi


Pridružen/-a: 26. dec 10, ned, 21:26
Sporočila: 3
Kraj: PeF Ljubljana

SporočiloObjavljeno: četrtek, 30.12.2010, 13:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kitekat je napisal/a:
Po lastnih izkušnjah so prvošolci precej zbegani in zelo nepredvidljivi (seveda ne vsi) in zato je običajno po šolah navada, da jih starši zjutraj pospremijo celo do razreda.

Sicer (še) nisem učiteljica, vendar sem mela prakso ravno v prvem razredu.
Kot je že kitekat povedala so vsi starši svoje otroke pospremili do razreda. V času prakse pa smo z učenci imeli kulturni dan in en nam je med čakanjem avtobusa 'odtaval' stran. K sreči sem ga opazovala (med problematičnimi je) zato ni prišlo do problemov, vendar takega otroka še ne moreš pustiti brez nadzora. Rolling Eyes

Celo najbolj pridnih in poslušnih prvošolcev jaz ne bi pustila samih v šolo.

Glede situacije s parkiriščem 150m stran je moje mnenje sledeče: menim, da starši svojih otrok ne bodo pustili samih, temveč bodo šli z njimi, četudi to pomeni prihod v službo nekaj minut kasneje. Sama ne bi razkirala varnosti svojih otrok, če lahko šefu rečem: "Saj razumete, 6-letnik."
Če je šef strikten in ne dopušča niti minimalnega zamujanja, je pa potrebno budilko nastaviti 30 minut prej.

Do fakultete imam 20 minut vožnje vendar ne maram zamujati, zato je budilka tako zgodaj, da sem v šoli tudi po 20-30 minut prezgodaj (če gre na cesti vse po sreči).
_________________
:)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Učiteljska.net » Seznam forumov » Starši in učitelji Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem
V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme
V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
Na vrh
Bottom left graphics Učiteljska.net © 2003, 2004 Nataša
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional
Bottom right graphics