Primerjaj in popravi

Besedilo o prvi ključavnici se na desni strani ponavlja, vendar z napakami. Primerjaj besedili, poišči napake in klikni nanje.

Prva ključavnica

Ko so ljudje nabrali nekaj premoženja, so morali nekako hraniti svojo lastnino na varnem. Prve ključavnice so naredili v Egiptu okoli 2000 let pr. n. š. Bile so okorne, delovale pa so le.
Ključavnice, ki so jih izumili Egipčani, so bile iz lesa. Zamisel je bila preprosta. Vrata so zapirali z zapahom, ki so ga potegnili čez vrata in vtaknili v režo v vratnem pod boju. V zapahu je bilo izvrtanih nekaj lukenj. Ko je bil zaprt, so »zatiči« ključavnice zapolnili luknje in tako je zapah trdno držal.
Ključavnica se je odpirala tako, da so se zatiči dvignili iz lukenj. To je bilo mogoče storiti s ključem, ki ga je bilo treba potisniti v luknjo v zapahu. Seveda le s takim ključem, v katerem je bilo vrezano pravo število klinov.
Egipčani so imeli precejšnje težave, da so zavarovali pred tatovi bogate grobove faraonov. Kljub temu so ti veliko grobov oplenili in odnesli zaklade.

Vir: Enciklopedija vprašanj in odgovorov ( KJE?) MK 1990
Ko so nabrali nekaj , so morali hraniti svojo lastnino na . Prve ključavnice so na­redili v okoli let pr. n. š. Bile so okorne, delo­vale pa so le.
Ključavnice, ki so jih Egipčani, so bile . Za­misel je bila . Vrata so zapirali z zapahom, ki so ga potegnili čez in vta­knili v režo v . V zapahu je bilo izvr­tanih nekaj . Ko je bil zaprt, so »zatiči« ključavnice luknje in tako je zapah držal.
Ključavnica se je tako, da so se zatiči iz lukenj. To je bilo mogoče s ključem, ki ga je bi­lo treba v luknjo v . Seveda le s takim ključem, v katerem je bilo vrezano pravo število .
Egipčani so imeli precejš­nje težave, da so zavarovali pred tatovi bogate grobove . Kljub temu so ti veliko oplenili in odnesli .
Vir: Enciklopedija vprašanj in odgovorov ( KJE?) MK 1990