Nataša Holy, Uciteljska.net

Raki

Veliko za šalo in malce zares.
Primerjaj besedili, poišči vse napake in se pozabavaj!
Ko napako najdeš, klikni nanjo, vpiši pravilno besedo ter klikni na Preveri.

V skupini rakov je veliko vrst živali s številnimi nogami in trdnim oklepom. Najbolj znani so jastogi, rakovice, morski rakci in prašički. Tudi loparji so raki.

Raki se razlikujejo od drugih členonožcev (živali s trdnim telesom in členjenimi nogami). Imajo dve tipalki. Poleg tega imajo več nog kot drugi členonožci in pogosto so razcepljene. Mnogo rakov ima oklep ali lupino.
Večina rakov je drobcenih morskih živali, npr. kozice,
dvoklopniki in vitičnjaki. Vodne bolhe živijo v sladkih vodah, prašički pa na kopnem. Največji raki so deseteronožci. Morski rakci in jamske kozice so plavajoči raki. Rakovice in jastogi se premikajo z nogami in imajo velike klešče.

V skupini rakov je veliko živali s številnimi in trdnim oklepom. Najbolj znani so jastogi, , morski rakci in . Tudi loparji so raki.

Raki se razlikujejo od drugih členonožcev (živali s telesom in nogami). Imajo dve . Poleg tega imajo več kot drugi in pogosto so razcepljene.
Mnogo rakov ima ali lupino.
Večina rakov je drobcenih živali, npr. , in . Vodne živijo v sladkih , pa na kop­nem. Največji raki so . Morski rakci in jamske so raki. Rakovice in jastogi se premikajo z in imajo velike .