Učiteljska.net Prijava
Prijava
Včlanite se
Včlanite se
Spletna zbornica
Spletna zbornica
Devetka.net
Devetka.net
 
Kazalo
Spletna zbornica
» Iskanje
» Prijava za pregled zasebnih sporočil
» Tvoja podoba
» Seznam članov
» Skupine uporabnikov
» Pomoč
Učna gradiva
» Iščite
» Pregled povpraševanja
Koristno
» Devetka.net
» Izbrana spletna orodja
» Izbrani programi
» Zanimivosti
Informacije
» O Učiteljski.net
» Skrbniki
» Avtorji
» Statistika
» Nagradni natečaji
» Pišite Pišite
» Novice RSS RSS

Sodelujemo
Arnes

Arnes

Učiteljska.net gostuje pri Arnesu.
SIO

SIO

Slovensko izobraževalno omrežje
Učiteljska.net » Seznam forumov » Učitelji začetniki

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Volontersko pripravništvo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pikapokica
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 3. jul 07, tor, 4:53
Sporočila: 70

SporočiloObjavljeno: petek, 04.04.2008, 14:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom tole prilepila, upam, da ne bo nič hudega:


V skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja, pripravništvo ni obvezen institut, temveč je idealen začetek kariere, ki začetniku omogoča, da z diplomo pridobljeno znanje postopoma aplicira v konkretno delovno okolje.

Namen pripravništva je usposobiti diplomante pedagoških študijskih programov, ki se prvič srečajo z delom v šoli za samostojno opravljanje dela, zato med naloge pripravnika sodi tudi samostojna priprava in izvedba najmanj 30 praktičnih nastopov v skupini oziroma oddelku, kjer opravlja delo mentor, kot tudi vključevanje pripravnika v neposredno vzgojno-izobraževalno delo, ki zajema samostojno delo, vendar pod vodstvom mentorja, pripravnik pa samostojno tudi pripravi in izvede preverjanje in ocenjevanje znanja. Naloge, ki jih pripravnik opravi samostojno obsegajo najmanj dve uri tedensko, vendar tako, da skupni obseg teh nalog ne presega polovice pripravniške dobe. Med opravljanjem pripravništva s sklenjenim delovnim razmerjem in opravljanjem volonterskega pripravništva ni vsebinskih razlik.

Vir: strani Ministrstva za šolstvo



Meni se zdi to grozljivo. In ker ne dobijo nič, razen, če se jih ravnatelj dobesedno usmili in jim stisne kak €, se mi zdi to res nedopustno, da morajo nadomeščati in delati vse samo zato, ker so lahko srečni, da sploh lahko kaj delajo.

Sama nisem pripravnica. Niti na kraj pameti mi ni padlo, da bi se prijavila na razpis, ker je plačanih pripravnikov veliko premalo, da bi me vzeli, prostovoljnega pa si ne morem privoščiti, ker glede na to, koliko moraš delati, ne moreš opravljati volonterskega pripravništva in delati še kaj poleg, da bi lahko preživel. In ker sem vedela, da če ne najdem neke službe, nimam od česa živeti, ker nočem in ne morem biti v breme staršem. Že med študijem sem se sama preživljala.

Aja, še tole sem pozabila: zdaj sem sicer zaposlena za določen čas, kot najbrž vsi začetniki, a delam še marsikaj drugega, kar ni v mojih obveznih nalogah. In ja, mi je v zadovoljstvo, se ne pritožujem, ampak tudi vem, da bom na koncu vsaj za moje poučevanje dobila plačilo in bom zato lahko živela - za vse ostalo sicer ne, ampak to ni tako pomembno, ker to pač rada počnem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
admin
Administrator


Pridružen/-a: 23. jan 03, čet, 15:55
Sporočila: 1335
Kraj: Lj

SporočiloObjavljeno: petek, 04.04.2008, 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem šla brat na MSŠ. PO eni strani je vse lepo in prav, po drugi pa se tako študij praktično podaljša. Kaj pa vsa praksa, ki jo študent opravlja med študijem?
Vsekakor sočustvujem z vami vsemi, ki začenjate. Pomaga seveda to nič, morda le spodbudna želja, da ste izbrale, izbrali poklic, ki vam odgovarja!
O pripravništvu in volonterstvu, Ministrstvo za šolstvo in šport
_________________
Lep pozdrav, Nataša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
pikapokica
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 3. jul 07, tor, 4:53
Sporočila: 70

SporočiloObjavljeno: petek, 04.04.2008, 15:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ah, prakse je itak veliko premalo. Na faksu, par nastopov in hospitacij, pa je to to. S tem, da ne poznaš otrok,... Ne vem, no, kam pelje vse to, vem le, da še s strokovnim izpitom težko dobiš službo, ker gre zdaj vse po zvezah in so v službah ljudje brez diplome, ki je najbrž nikdar ne bodo imeli, ker so stari že čez 30, pa še kar nič, mi bomo pa z diplomo in strokovnim doma Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katja_p
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 13. sep 07, čet, 15:57
Sporočila: 42
Kraj: Celje

SporočiloObjavljeno: sobota, 05.04.2008, 9:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, videm, da ste že našle nekaj o pripravništvu. Tud sama se mal gledala in našla tole: http://www.mss.gov.si/fileadmin/mss.gov.si/pageuploads/okroznice/pdf/Okroznica_pripravnistvo_21_3_06.pdf

Kolikor so nam na faxu razložili razliko med plačanim in volonterskim pripravništvom je ta, da če si volonter, ti ni potrebno pripravništva opravljat 10 mesece, ampak nekaj manj. Ne vem pa, koliko manj. In seeda, nisi plačan. Vse ostalo je pa enako. Mentor enako dobi mentorski dodate in ti enako delaš, kot pa plača pripravnik.

Je pa tega volonterskega pripravništva po moje zelo veliko, ker je premalo razpisanih mest za plačana pripravništva. Diplomiranih profesorjev je pa vsako leto več.

Ne vem pa, kakšen je postopek prijave za volonterja. A se morap enako prijavit na kak razpis? Ali se sam dogovoriš s kakšno šolo, kjer bi te vzeli? Dejte to malo povedat, te, ki ste volonterke. Ker mene to čaka drugo leto, po vsej verjetnosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
vesy
Novopridruženi


Pridružen/-a: 27. jan 08, ned, 21:45
Sporočila: 1
Kraj: Ljubljana

SporočiloObjavljeno: sobota, 05.04.2008, 21:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Volontersko pripravništvo je resnično eno veliko izkoriščanje.

Sama apeliram na pedagoške fakultete. Če bi bila naprimer dekanja, bi me skrbelo kam bi se moji diplomanti vpisali. A od njih nič. Ne duha ne sluha. Pravijo sicer, da se bo v kratkem sprostilo veliko prostora, ker grejo učiteljice v penzijo. Vendar resnici na ljubo, če samo pogledam šolo na kateri volontiram, lahko rečem, da bo do tega prišlo čez 15 let. Takrat pa bom jaz že tako stara, kot so te bodoče penzionistke zdaj, ki jih bomo nadomestile.

Glede tega kako je z volonterskim pripravništvom.

Najprej natisneš nekaj obrazcev, ki jih dobiš na strani ministrstva za šolsvto, potem to neseš v poljubno šolo, (ravnatelj podpiše) kjer so te seveda praviloma zelo veseli (HAHA: Še ena glava zastonj, ki ji ne bo treba hranit ust - dobesedno). Potem pošlješ na ministrstvo. Seveda obstajajo neki roki, vendar pa za volontersko pripravništvo načeloma velja, da lahko nastopiš kadarkoli. Sicer je tudi volonterstvo številčno omejeno, vendar pa se veliko študentov ne odloči za ta korak. Povsem jasno, le kako naj preživi drugače. Očitno je volonterstvo namenjeno le tistim, ki so denarno preskrbljeni; ali pa delajo ponoči... Res škoda.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nina.tomazic
Novopridruženi


Pridružen/-a: 18. dec 07, tor, 12:46
Sporočila: 3
Kraj: Ormož

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 07.04.2008, 12:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni vsi!

Postopek prijave za volonterskega pripravnika je sledeči:
- najprej izpolniš prijavnico na razpis pripravniških mest v vrtcih oziroma šolah, nato pošlješ svojo prošnjo z življenjepisom na šolo kjer bi rada opravljala pripravništvo. Če te katera šola obvesti, da lahko prideš na razgovor za podpis prijavnice-seveda greš z veseljem, ker to je že nekaj. Nato ti ravnatelj podpiše prijavnico ti pa priložiš k prijavnici še tisto kar piše spodaj (na prijavnici) ter dokazilo o nekaznovanosti (vse to dobiš na strani ministrstrsta za šolstvo in šport), ko imaš vse to skupaj zbrano potem kupiš veliko rjavo kuverto, vse daš noter in po navodilih ministrstva napišeš naslov.

- Za volontersko pripravništvo lahko res pošlješ čez vse leto. Samo poleti boš dlje časa čakala na odgovor zaradi dopusta. Drugače pa ti odgovorijo pisno po pošti v roku 1 meseca ali si dobila to pripravništvo in potem lahko začneš kot se zmeniš z ravnateljem šole.

- Potem opravljaš volontersko pripravništvo največ 10 mesecev in najmanj 6 mesecev-o tem odloča ravnatelj šole s svojimi strokovnimi sodelavci. Če so zadovoljni s tvojim delom je to lahko samo 6 mesecev.

- Med potekom pripravništva izvajaš 30 nastopov ( ne rabiš ravno vseh toliko imeti, če ti ni šlo časovno skozi), ker moraš narediti še 5 nastopov s pisno pripravo pred ravnateljem, da na koncu poda oceno nastopa in podpis.

- Pišeš si tudi dnevnik (na kratko), lahko ti kakšnega poda šola (čist tankega) in napišeš v njega kratek potek dela, ki si ga tisti dan počela (tema, enota, dejavnost-tvoja).

- Dnevnik in 30 nastopov oddaš na koncu volonterskega pripravništva za arhiv šole. 5 nastopov z pripravami pa imaš za strokovni izpit.

- Prijavnice za volonterskega pripravnika se odpirajo vsak zadnji teden v mesecu. Za plačljivo pripravništvo pa samo dvakrat na leto (maj in november).

- Tako si lahko preračunaš kaj se ti po eni strani bolj splača.

Naj omenim še tole:

Jaz sem dala decembra prijavnico za volontesko pripravništvo v šoli. Sem dobila pozitiven odgovor januarja in zdaj delam že 3 mesece. Tako bom do konca šolskega leta z volonterskim pripravništvom že na kocu. In v jesen ko se začnejo strokovni izpiti me že čaka zagovor. To se začne od septembra naprej.
- Izvajam nastope, se čisto normalo vključim v delo skupaj z mentorico in samostojno kaj izvajam. Res mi je všeč pa čeprav se volonterka.
- Naj omenim, da raje potrpim teh 6 mesecev brez plačila kot pa da bi dala prijavnico za plačljivo pripravništvo decembra in bi še zdaj čakala, da bi ga komaj meseca maja odprli. In še potem bi bilo veliko vprašanje, če bi ga dobila. Kar bi izvedela seveda komaj septembra. Confused Confused Groza. Do takrat bom jaz že končala z pripravništvom.

- In tudi meni je težko-moram priznati. Doma je mama brez službe že7 let. Oče je brez nje ostal lani v jeseni (jaz pa sem novembra še diplomirala), brat pa je tudi še doma in ima službo-samo denar, ki ga zasluži pa mu ne moreš kar vzet za vse kar rabimo doma. Nekaj že prispeva. Wink
- Kaj pa jaz. Prej sem bila absolventka do septembra-brez štipendije vsa leta in še v srednji šoli brez (pa sem se tudi vozila v Maribor iz Ormoža in so starši vse plačali-ata), nato sem bila brezposlena in še sedaj. tako, da ni samo tako lahko rečt, da si volontersko lahko privošči nekdo ki si lahko-zaradi dnarja, ki ga ima.
- Jaz ga nimam in doma tudi ravno ne-pa vseeno bom potrpela in s tem končala kak sem si zadala, ko mogoče v jeseni 2008 še začela nebi, ker nebi dobla pripravništva. Seveda je na tesno z vsem, pa kaj čem, bom stisnila zobe, se potrudila in se v jesen že VESELO IN NA VELIKO SMEJALA, DA SEM ŽE KONČALA S VOLONTERSIK PRIPRAVIŠTVOM.

lp nina
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
admin
Administrator


Pridružen/-a: 23. jan 03, čet, 15:55
Sporočila: 1335
Kraj: Lj

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 07.04.2008, 12:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Polna elana in optimizma! In takim se vedno posreči. Imaš vizijo in delaš vse, da jo boš dosegla. In jo boš dosegla. In vsekakor si lahko pozitiven zgled. Exclamation
_________________
Lep pozdrav, Nataša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lunica
Novopridruženi


Pridružen/-a: 30. mar 08, ned, 21:39
Sporočila: 3

SporočiloObjavljeno: torek, 08.04.2008, 9:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Vidim, da se je debata lepo razvila. Osebno mislim, da mi ne preostane nič drugega, kot da grem s septembrom za volonterja. Večina služb se dobi preko vez in mislim, da je tako tudi v šolstvu. Fax nam ni dal veliko, na moji smeri smo imeli 1 teden prakse na OŠ (10 nastopov) in 1 teden prakse na srednji šoli (10 nastopov) + hospitacije. A ravno toliko, da sem spoznala, da me ta poklic resničo veseli. Par mesecev nazaj sem dobilo enkratno priložnost in nadomeščala 2 meseca bolniške na gimnaziji (preko študentskega servisa) -polni delovnio čas + priprave na maturo. Dela je bilo veliko, a sem v poučevnaju neizmerno uživala in bila seveda tudi plačana. Zadovoljni so bili tudi dijaki in so me hoteli obdržati (odšli so celo do ravnateljice z željo, da bi jih še naprej poučevala). Ravnateljica je bila seveda zelo vesela, ko sem omenila, da bi pri njih opravljala pripravništvo. In ja, pripravljena sem delati 6 mesecev zastonj, saj se resnično vidim v tem poklicu in uživam v poučevanju. Ali bom lahko na srednji šoli po opravljenem pripravništvu tudi ostala, ne vem. A, mogoče bom imela več možnosti da me vzamejo čez 5 let, ko gre prof. v pokoj. In na to nekako tudi računam, vmes pa porodniška in kakšno nadomeščanje. Vem, da mi ne bo prijetno delati zastonj, a mislim, da mi drugega na preostane. Po mojem mnenju, moramo volonterji izbrati mentorja, ki gre "kmalu" v pokoj in se seveda dokazati in upati, da bomo potem mi, mladi, polni idej lahko zasedli njihova mesta.
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katja_p
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 13. sep 07, čet, 15:57
Sporočila: 42
Kraj: Celje

SporočiloObjavljeno: torek, 08.04.2008, 20:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz se zelo nagibam k volonterskemu pripravništvu, ker mi ni problem it to delat zastonj.

A mislite, da je možno, da narediš tri mesece letos (sept., okt., nov.) in preostanek nekje proti koncu šolskega leta? Sprašujem predvsem zaradi tega, ker bom v decembru postala mamica, a bi vseeno prej poskusila kaj naredit na temo priptavništva, da me ne počaka vse za drugo leto.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Alenka@
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 3. okt 05, pon, 16:31
Sporočila: 188

SporočiloObjavljeno: torek, 08.04.2008, 20:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, no, tole se mi zdi izjemno nenavadno (milo rečeno), sprašujem se, komu (čemu) je namenjen takšen način izvajanja pripravništva.
Menim, da bi moral vsak učitelj začetnik eno šolsko leto (pretiravam?) delati z izkušenim učiteljem, to se pravi biti z njim v učilnici kot opazovalec, asistent, varuh, skupaj z njim pripraviti kakšno uro in jo tudi izvesti (ta trenutek ne vem, koliko ur tedensko, mesečno), pripraviti kakšen učni list, popraviti pisne izdelke in jih oceniti, biti na govorilnih urah in tam tudi kaj povedati ..., nikakor pa ne izvajati samostojno malo tega in malo onega (vskočiti na hitro, kjer je ali pa ni potrebno, enkrat v tem, drugič v drugem razredu), ker na ta način ne dobiš prave slike o delu v razredu in s skupino učencev ter s starši, o vodenju dokumentacije in pisanju poročil ... Če si malo tu, malo tam, pravzaprav nisi nikjer povsem in ... Dvomim, da pripravništvo pomeni biti deklica za vse.
Seveda naj bi za to dobil plačilo (vsaj minimalno), še bolje pa je, da za tisti čas pripada štipendija (financiranje s strani MŠŠ?), na koncu pa seveda potrdilo o opravljenem pripravništvu. Tudi mentorjevo delo bi moralo biti ustrezno ovrednoteno. A to je že druga tema.
Iluzija? Morda, ampak po mojem bi se tako ogromno naučili.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Kaja
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 18. apr 05, pon, 17:18
Sporočila: 225
Kraj: Slovenj Gradec

SporočiloObjavljeno: sreda, 09.04.2008, 5:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas se zdaj uvaja v delo punca, ki je "zaposlena" preko zavoda za zaposlovanje. Ima točno določen 40 urni delovnik, kar se ne sme prekoračiti, ker se mora voditi dnevnik dela, na dan 8 ur, za to dobi denarno nagrado iz zavoda. Ne vem vseh podrobnosti glede tega, kdo se lahko prijavi in kako, ampak se vam mogoče splača obrniti na zavod in pozanimati. Zdel se mi je dosti bolj prijeten način od tistega, kar se piše sedaj - o volonterstvu. Ne vem pa pogojev za prijavo.
Lp od KJ
_________________
Lp od Kaje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lunica
Novopridruženi


Pridružen/-a: 30. mar 08, ned, 21:39
Sporočila: 3

SporočiloObjavljeno: sreda, 09.04.2008, 14:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katja - Podaljšanje pripravništva: Pripravništvo se lahko podaljša za čas opravičene odsotnosti z dela, ki traja več kot 20 delovnih dni (daljša bolniška odsotnost, porodniški dopust). Predlog za podaljšanje pripravništva pošlje kandidat na ministrstvo, pristojno za šolstvo, predlogu pa priloži fotokopijo bolniškega lista oziroma odločbo pristojnega Centra za socialno delo o upravičenosti do porodniškega dopusta in dopusta za nego in varstvo otroka.(http://www.mss.gov.si/si/delovna_podrocja/kadri_v_solstvu/pripravnistvo/)

Kaja - se lahko kaj pozanimate pri punci, kako je "zaposlena" preko zavoda za zaposlovanje- opravlja priravništvo, ima mentorja in nastope...in dobi neki denarno nagrado? Zanimivo, za to možnost namreč še nisem slišala. Ali pa ji predlagajte, da se nam pridruži na forumu- več glav več ve :)
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katja_p
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 13. sep 07, čet, 15:57
Sporočila: 42
Kraj: Celje

SporočiloObjavljeno: sreda, 09.04.2008, 21:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lunica, hvala.
Bom malo pobrskala po internetu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Kaja
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 18. apr 05, pon, 17:18
Sporočila: 225
Kraj: Slovenj Gradec

SporočiloObjavljeno: četrtek, 10.04.2008, 5:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Upam, da jo bom danes videla. Ker je zanimivo ravno to, da je punca v teh dnevih ful delala (saj veste, nadomeščanja itd.) in je njena mentorica opozorila pomočnico, da je delela ta teden toliko in toliko in so takoj ukrepali in dali te ure drugim in je ta dva dni bolj prosta. Zanimivo, a ne. Ker drugače pa vsi pravijo, da se na šolah premalo dela, ko pa nekdo začne tedensko vodit dnevnike (tako kot je treba pri njej), je pa rezultat tu - proste ure.
Lp od KJ
_________________
Lp od Kaje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pikapokica
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 3. jul 07, tor, 4:53
Sporočila: 70

SporočiloObjavljeno: četrtek, 10.04.2008, 11:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj na šolah res marsikdo naredi striktno to, za kar je plačan in čisto nič več, niti pikice več. Nas je pa kar dosti takih, ki delamo več, in upamo, da se nam bo to nekako štelo v +, če že ne denarno, pa kako drugače, npr. da ne bo komplikacij, ko/če boš rabil kak izredni dan dopusta in podobno.

Tudi mene zanima, kako je s tem, kar imate pri vas, Kaja, ker tudi sama še nisem slišala za to. Upam, da izvemo čim več Nasmeh Če bom le utegnila, se bom pozanimala na Zavodu, pa potem sporočim dalje kar tukaj Nasmeh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Učiteljska.net » Seznam forumov » Učitelji začetniki Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem
V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme
V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
Na vrh
Bottom left graphics Učiteljska.net © 2003, 2004 Nataša
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional
Bottom right graphics